Vidus Vislas un Vēlās Vislas laika paraglaciālie un zemledāja vides apstākļi Rietumlatvijas piekrastes līdzenumos - Saks, Tomas (Latvijas Universitāte, 2010)
Tomas Saks Promocijas darbs: „Vidus Vislas un Vēlās Vislas laika paraglaciālie un zemledāja vides apstākļi Rietumlatvijas piekrastes līdzenumos” Anotācija Šajā pētījumā ir prezentēti Baltijas jūras stāvkrastu glaciotektonisko struktūru kartēšanas, glaciālo reljefa formu dešifrēšanas rezultāti un precizēta Rietumlatvijas pleistocēna slāņkopas augšējās daļas hronostratigrāfjija. Zem morēnas smilšainajos nogulumos ir veikti 13 jauni OSL datējumi. Glaciotektonisko struktūru kartēšanas rezultāti ļauj izšķirt trīs dažādus ledāja gultnes deformācijas veidus: (I) Atsegumu posmi, kas atbilst ledus mēļu centrālajai zonai, un kuriem ir raksturīgs mozaīkveida zemledāja deformācijas un morēnas akrēcijas sadalījums. (II) Atsegumu posmi, kas raksturojas ar kompresijas deformācijas struktūru sistēmu. Šie atsegumu posmi atbilst ledus mēļu marginālajām zonām, un ir šķērsgriezums bīdes sānu morēnām. (III) Atsegumu posmi, kuros nav zemledāja deformācijas pazīmes, kas ataino stagnanta ledāja apstākļus. Apriķu ledāja mēles gultnes dešifrēšanas rezultāti liecina, ka glaciālās reljefa formas un gultnes topogrāfija mainās strauji, līdz ar pamatiežu virsmas dziļuma un sastāva izmaiņām. OSL datēšanas rezultāti liecina par datētās slāņkopas uzkrāšanās laiku Vidus Vislas laikmetā, kas ļauj pārskatīt Rietumlatvijas pleistocēna slāņkopas augšējās daļas hronostratigrāfiju. Atslēgas vārdi: Diapīri, drumlini, sānu bīdes morēnas, OSL datējumi, Baltijas ledus lielplūsma. Latvijas Universitāte 19.06.2010

Tomas Saks Promocijas darbs: „Middle and Late Weichselian paraglacial and subglacial environments in the coastal plains of western Latvia” Abstract In this thesis are presented results of: glacial geology and glaciotectonics of the Baltic sea coastal bluffs, mapping of the glacial landscape and established chronostratigraphy of the upper part of western Latvia Pleistocene sedimentary sequence. Results from the glaciotectonic structure reconstructions allow to differentiate three distinct subglacial deformation environments: (I) diapiric flow of the subglacial sediments induced by the changes of pore water pressure; (II) unidirectional compression deformation of the subglacial sediments; (III) areas of no subglacial deformation, resembling frozen to the bed ice conditions. Glacial bedform mapping results of the Apriķi glacial tongue bed allow to conclude that glacial landscape is changing abruptly along with the changes in bedrock composition and depth. Obtained OSL dates of the sandy sequence below upper till suggest Middle Weichselian age which allows reinterpreting the chronostratigraphy of the western Latvia Pleistocene sedimentary sequence upper part. Key words: Diapirs, drumlins, margin shear moraines, OSL dates, Baltic Ice Stream. Latvijas Universitāte 19.06.2010
Middle and Late Weichselian paraglacial and subglacial ervironments in the coastal plains of western Latvia
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ģeoloģija; Ģeogrāfijas un zemes zinātnes