Makro- un mikroelementu daudzumu izmaiņas hibrīdajā apsē atkarībā no barotnes satura - Kalniņa, Anete (Latvijas Universitāte, 2012)
Makro un mikroelementu daudzuma izmaiņas hibrīdajā apsē atkarībā no barotnes satura. Kalniņa A., zinātniskais vadītājs profesors Dr. chem. A. Vīksna. Maģistra darbs, 78 lappuses, 18 attēli, 23 tabulas, 33 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā tika veikta hibrīdo apšu pavairošana in vitro, variējot ar barotnes makro un mikroelementu saturu. Tika noteikts hibrīdo apšu un barotnes makro un mikroelementu saturs, izmantojot liesmas fotometrijas (LF), liesmas atomabsorbciometrijas (LAAS), elektrotermālās atomabsorbciometrijas (ETAAS) un induktīvi saistītās plazmas masspektrometriju (ICP-MS). Hibrīdo apšu paraugiem tika izvērtēta makro un mikroelementu mobilitāte un iespējamā akumulācija dažādās auga frakcijās atkarībā no barotnes satura. Darbā tika analizētas kopsakarības starp makro un mikroelementu daudzumu hibrīdajā apsē un barotnē. HIBRĪDĀ APSE, MAKRO UN MIKRO ELEMENTU BIOLOĢISKĀ LOMA AUGOS, PARAUGU SAGATAVOŠANA, LIESMAS FOTOMETRIJA, LIESMAS ATOMABSORBCIOMETRIJA, ELEKTROTERMĀLĀ ATOMABSORBCIOMETRIJA, INDUKTĪVI SAISTĪTĀS PLAZMAS MASSPEKTROMETRIJA.

Dependence of macro and microelements concentrations in the hybrid aspen from the content of culture medium. Kalniņa A., supervisor professor Dr. chem. A. Vīksna. Masterʹs thesis, 78 pages, 18 figures, 23 tables, 33 literature references, 2 attachments. In Latvian. Propagation in vitro of hybrid aspen was done in this work, varying the content of macro and microelements in the culture(growth) medium. Macro and microelements in hybrid aspen and culture medium was determined by flame photometry (FP), flame atomic absorption spectrometry (FAAS), electrothermal atomic absorption spectrometry (ETAAS) and inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). Mobility and possible accumulation of macro and microelements in hybrid aspen in dependence from the content of culture medium was evaluated. Dependence between macro and microelements concentration in hybrid aspen and culture medium was analyzed in this work. HYBRID ASPEN, MACRO AND MICROELEMENT BIOLOGICAL ROLE, SAMPLE PREPARATION METHODS, FLAME PHOTOMETRY, FLAME ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY, ELECTROTHERMAL ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY, INDUCTIVELY COUPLED PLASMA MASS SPECTROMETRY.
Dependence of macro- and microelements concentrations in the hybrid aspen from the content of culture medium
Keywords: Ķīmija