Zooloģijas enciklopēdijas dizaina vizuāli stilistiskie aspekti - Kārkliņš, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2016)
Zinātniskās ilustrācijas izveide ir ļoti laikietilpīgs process, prasa īpaši niansētu detaļu izstrādes pieeju, un vienlaicīgi rada kopējo stāstu par attēlojamo subjektu. Tās izstrāde, balstoties uz digitālās ilustrēšanas metodi, ietver uzskatāmi detalizētākas ilustrācijas izstrādes iespēju, kamēr tradicionālā metode ietver ļoti daudz iztrūkumus darba procesa ātrākai un vizuāli baudāmāka izveidei. Mūsdienu digitālās ēras aizsākumu pamatā ir spēja rediģēt iespējamos radušos ilustrācijas konfliktus daudz ātrāk, tādējādi paverot iespēju daudz efektīgākai sadarbībai ilustrātora un zinātnieka starpā gan precizitātes, gan atainotā subjekta vizuālā kopskata ziņā. Darba mērķis ir izveidot mikroorganismu zinātnisku ilustrāciju enciklopēdiju jauniešiem, izmantojot digitālo programmu sniegtās priekšrocības. Lai veiksmīgāk salīdzinātu tradicionālā ilustrēšanas metodi ar digitālo ilustrēšanas metodi, tika veikta abu metožu ilustrāciju vizuālā analizēšana, kurā pēc dažādām kategorijām tika veidota savstarpējā salīdzināšana. Pētījuma rezultātā tika veikti secinājumi, ka digitālo programmu sniegtās priekšrocības, balstoties uz visiem attēlošanas aspektiem, ir daudz parocīgāks rīks zinātniskās ilustrēšanas procesā. Radošajā daļā tika izveidota zinātniski ilustratīva enciklopēdija jauniešiem, sadarbībā ar speciālistu konsultāciju, kuras gaitā tika digitāli izveidoti 10 zooplanktonu modeļu ilustratīvs atrādījums 55 lapaspušu grāmatā. Darbs sastāv no 109 lapaspusēm, kuru sastāvā ir 9 pielikumi.

The process of scientific illustration creation is time consuming, which requires great attention to details and at the same time – it is capable of telling a whole story without words. Development of digitally made illustration contains better detailing possibility, while traditionally made illustration lacks most of it. Nowadays, when digital method is used, the errors can be corrected more quickly, which can be compensated on other details fixation, like the improving the whole overview of the illustration. The purpose of this work is to create scientific illustration encyclopedia of microorganisms for youth, when using the benefits offered by digital applications. To do a comparison more successfully between traditional method and digital method, the author of this work collated illustration of both methods using main aspects of illustration creation. Result of this research showed that digitally made illustrations are more handy for this kind of work nowadays, because of quickness the artist can work. In creative part, there was made a fully designed and illustrated scientific illustration encylopedia for youth, in collaboration with specialists on organisms living in water. Book contains 55 pages with 10 unique organisms with full spectre of views and angles.. The work contains 109 pages, with 9 attachments.
Zoological encyclopedia design visually stylistic aspects
Keywords: Mākslas zinātne; Zinātniskā ilustrēšana; Mikroorganismi; Tradicionālā ilustrēšana; Digitālā ilustrēšana; Trīsdimensiju grafika