Jauno peldētāju zināšanas par uztura bagātinātājiem - Neteča, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2020)
KOPSAVILKUMS Jekaterinas Netečas maģistra darba mērķis bija noskaidrot jauno peldētāju 14-21 gadu vecu sportistu zināšanas par uztura bagātinātājiem un to lietošanas pieredzi. Pasaulē veiktie pētījumi atspoguļo uztura bagātinātāju plašo lietošanu sportistu vidū, tomēr to izvēle ne vienmēr ir pamatota un droša. Nepieciešamību padziļināti pētīt šo jautājumu pamato pētījumu trūkums par uztura bagātinātāju lietošanu tieši Latvijas sportistu populācijā, nav arī skaidra priekšstata par viņu zināšanām un izmantotajiem informācijas avotiem saistībā ar uztura bagātinātājiem. Galvenie pētījuma uzdevumi bija iztulkot un validēt standartizētu pašvērtējuma anketu “Aptauja par uztura bagātinātājiem peldēšanas sportā”, un pielāgot to Latvijas populācijai, kā arī noskaidrot jauno peldētāju uztura bagātinātāju lietošanas paradumus, biežumu, iemeslus un zināšanas par to lietošanas drošību. Pētījuma rezultāti parādīja, ka peldētāju vidū ir liels - 71,5% (n = 113; 95%TI = 0,64-0,78) uztura bagātinātāju lietotāju skaits, rezultāti atzīti par statistiski nozīmīgiem (p˂0,05). Atbildes attiecībā par iemesliem, kā un kāpēc sportisti izmanto uztura bagātinātājus, uzrādīja neatbilstību un liek domāt par plašu dezinformāciju sportistu vidū saistībā ar uztura bagātinātājiem. Pētījums arī pierādīja, ka vairums respondentu savas zināšanas par uztura bagātinātājiem vērtē kā virspusējas, un tikai 16,2 % (n = 25; 95%TI = 0,11-0,23) tās uzskata par labām. Pētījums arī dot pamatu secināt, ka nav pietiekamas un atbilstošas izpratnes par uztura bagātinātāju lietošanas bīstamību, kas palielina antidopinga kritērijiem neatbilstošu produktu lietošanas risku. Atslēgas vārdi: peldēšana, sporta uzturs, uztura bagātinātāji, zināšanas

Young swimmers'knoweledge of dietary supplements. SUMMARY The aim of Jekaterina Netača's master's thesis was to find out the knowledge of young swimmers aged 14-21 about nutritional supplements and their experience with their usage. Global research reflects the widespread use of dietary supplements by athletes, but their choice is not always reasonable and safe. The need to study this issue in depth is justified by the lack of research on the use of supplements amongst the population of Latvian athletes. There is also no clear idea about their knowledge and sources of information used in connection with nutritional supplements. The main tasks of the study were to translate and validate a standardized self-assessment questionnaire “Survey on supplements in swimming sports” and to adapt it to the Latvian population, as well as to find out the habits, frequency, reasons and knowledge of the safe use of supplements for young swimmers. The results of the study showed that among swimmers there is a large - 71,5% (n = 113; 95%TI = 0,64-0,78) number of supplement users (p˂0,05). Responses regarding the reasons and why athletes use supplements revealed inconsistencies and suggest widespread misinformation among athletes. The study also showed that the majority of respondents rate their knowledge of supplements as superficial, and only 16,2% (n = 25; 95%TI = 0,11-0,23) consider it good. The study also leads to the conclusion that there is a lack of sufficient and appropriate understanding of the dangers of using nutritional supplements, which increases the risk of using non-anti-doping products. Keywords: swimming, sports nutrition, nutritional supplements, knowledge
Young swimmers' knoweledge of dietary supplements
Keywords: Medicīna; peldešana; sporta uzturs; uztura bagātinātāji; zināšanas