Daudzveidīgās sēdgliemenes (Dreissena polymorpha) ietekme uz barības tīklus raksturojošajiem parametriem: mazu un vidēji lielu ezeru piemērs Latvijā - Bogdanova, Alise (Latvijas Universitāte, 2025)
Darbā tika salīdzinātas divas Latvijas maza un vidēja lieluma ezeru grupas – 14 ezeri, ar daudzveidīgās sēdgliemenes invāziju un 10 kontroles grupas ezeri bez tās. Datu analīze atklāja būtiskas atšķirības starp grupām. Invadētajos ezeros bija novērojams dzidrāks ūdens, lielāka zoobentosa vidējā biomasa, mazāka zooplanktona vidējā biomasa, kā arī lielāks vidējais raudu garums, garuma grupā 15-50 cm. Tāpat novērota negatīva zoobentiskās daudzveidības korelācija ar daudzveidīgās sēdgliemenes populācijas blīvumu. Pētījumā iegūtie prelimnārie rezultāti uzsver specializēta monitoringa nepieciešamību, lai pilnveidotu ezeru apsaimniekošanas vadlīnijas, ņemot vērā daudzveidīgo sēdgliemeni kā ietekmes vektoru, un ļauj izvirzīt hipotēzes pētniecības attīstībai.

In the study, two groups of small and medium-sized lakes in Latvia were compared: 14 lakes with an invasion of the zebra mussel and 10 control lakes without it. Data analysis revealed significant differences between the groups. Invaded lakes exhibited higher water clarity, greater average zoobenthos biomass, lower average zooplankton biomass, and a larger average length of roach in the 15-50 cm length group. A negative correlation was also observed between zoobenthic diversity and zebra mussel population density. The preliminary results highlight the need for specialized monitoring to improve lake management guidelines, taking into account the zebra mussel as a vector of ecological impact, and provide a basis for formulating hypotheses for further research.
The impact of Zebra Mussel (Dreissena polymorpha) on parameters describing food webs: an example of small and medium-sized lakes in Latvia
Keywords: Bioloģija; Daudzveidīgā sēdgliemene; invazīva suga; Latvijas ezeri; monitorings