Brīvprātīgas vai nebrīvprātīgas profesionālu sportistu karjeras pārejas saistība ar depresijas, trauksmes un stresa rādītājiem - Zabrauska, Gunta Anda (Latvijas Universitāte, 2022)
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot iespējamo saistību starp profesionālu sportistu brīvprātīgu vai nebrīvprātīgu karjeras pāreju un depresijas, trauksmes un stresa rādītājiem. Saistības noskaidrošanai tika veikts korelāciju pētījums un izmantota depresijas, trauksmes un stresa skala (DASS21, Lovibond & Lovibond, 1995, adaptācija latviešu valodā Vanags & Raščevska, 2015) stresa, trauksmes un depresijas rādītāju noteikšanai. Pētījuma izlase sastāvēja no 52 profesionāliem sportistiem vecumā no 18 līdz 46 gadiem, kuri bija sasnieguši 18 gadu vecumu un beiguši karjeru pēdējo piecu gadu ietvaros (29 vīrieši, 55,8% un 23 sievietes, 44,2%). Pētījuma hipotēze apgalvoja, ka nebrīvprātīga karjeras pāreja veicina augstāku depresijas, trauksmes un stresa līmeni profesionālu sportistu vidū, un tā daļēji apstiprinājās. Rezultāti pierādīja, ka pastāv statistiski nozīmīgas korelācijas starp brīvprātīguma pakāpi karjeras pārejā un depresijas un stresa līmeni; tomēr, attiecībā uz trauksmi noteicošais faktors bija aizvadītais gadu skaits kopš sportista karjeras noslēguma, nevis karjeras pārejas brīvprātīguma pakāpe.

The purpose of this research was to explore the possible relations between voluntary or involuntary career transition and depression, anxiety and stress rates among professional athletes. To find out the relationships a correlational research was conducted and the Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS21, Lovibond & Lovibond, 1995, adaptation in Latvian by Vanags & Raščevska, 2015) was used to measure stress, anxiety and depression. The research sample consisted of 52 professional athletes at the age of 18-46, which had reached the age of 18 and finished their careers in the last five years (29 males, 55,8% and 23 females, 44,2%). The research hypothesis stated that involuntary career transition contributes to higher rates of depression, anxiety and stress among professional athletes and was partially confirmed. The results proved that statistically significant correlations existed between the degree of voluntarity in career transition and depression and stress rates; however, concerning anxiety the decisive factor was the number of years since the end of the athletes career and not the degree of voluntarity in career transition.
Connection of Voluntary or Involuntary Career Transition to Depression, Anxiety and Stress Rates Among Professional Athletes
Keywords: Psiholoģija; profesionāli sportisti; brīvprātīga karjeras pāreja; nebrīvprātīga karjeras pāreja; depresija; trauksme