Sagatavošanās fāzes ietekmējošie faktori pirms soda metienu izpildīšanas basketbolā - Ozols, Olafs (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas darba “Sagatavošanās fāzes ietekmējošie faktori pirms soda metienu izpildīšanas basketbolā” mērķis ir teorētiski un empīriski izpētīt un analizēt sagatavošanās fāzes ietekmi pirms soda metienu izpildes treniņu procesa laikā. Pētījuma laikā gūt izaugsmi soda metienu precizitātē, 14-15 gadīgu zēnu basketbola komandā. Kvalifikācijas darba autors ir Olafs Ozols. Izpētīt basketbola soda metiena tehniku, vecumposmu fizioloģiskās un psiholoģiskās īpašības, kuras ietekmēs soda metiena precizitāti. Kā psiholoģiskais faktors izpaužas, kad spēlētājs gatavojās pirms soda metienu izpildes, kādus paņēmienus spēlētājs izmanto- bez driblēšanas, ar driblēšanu, bumbas apļošanu ap gurniem vai ap galvu, vai bumbas griešanas uz plaukstas. Mūsdienu basketbolā spēlētāji izmanto dažādas sagatavošanās rutīnas pirms soda metieniem. Darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, sešām apakšnodaļām un secinājumiem. Darba teorētiskajā daļā izmantojot teorētiskos materiālus, zinātniskās literatūras un pētījumu analīzi. Kvalifikācijas darba pirmajā nodaļā analizējot teorētiskos materiālus tiek apskatīta basketbola spēles vēsture, attīstība, noteikumi, soda metiena tehnika ar attēliem. Kvalifikācijas darba otrajā nodaļā izmantojot teorētiskos materiālus un zinātnisko literatūru, tiek apskatīta vecumposma specifika gan no fizioloģiskā, gan psiholoģiskā aspekta. Darba trešajā nodaļā tiek aprakstīts un noformēts empīriskais pētījums. Šī pētījuma laikā respondenti/spēlētāji izpilda četrus uzdevumus treniņu procesa laikā. Tika novērots un analizēts spēlētāju sniegums. Kvalifikācijas darba trešajā nodaļā tika izdarīti secinājumi un izvirzītā hipotēze apstiprinājās. Sagatavošanās fāzē izmantojot trīs driblus metienu procents bija visaugstākais (79%) no visiem četriem empīriskās daļas uzdevumiem. Darba apjoms: 36 lapaspuses, un tas ietver 5 attēlus, 12 tabulas un 15 literatūras avotus.

This qualification paper “Factors affecting the prep phase before performing free throws in basketball” is to theoretically and empirically study the influence of the preparation stage in the training process before free throws. To gain growth in the accuracy of free throws during the research in the basketball team of 14-15 year old boys. The author of the qualification paper is Olafs Ozols. To study the technique of basketball free throw, physiological and psychological properties of age groups, which influence the accuracy of free throw. How does a psychological factor expresses when the player is about to take a free throw, what are the techniques the player is using, those are, without dribbling, with dribbling, circling the ball around the hips or around the head, or spinning the ball on the wrist. In modern basketball, players perform various preparation routines before free throws. The written work consists of introduction, three chapters, six subsections and conclusions. In the theoretical part of the work using theoretical materials, analysis of scientific literature and research. By using theoretical materials, in the first chapter of the qualification paper, are discussed the history of basketball games, development, rules, free throw shooting technique with pictures. In the second chapter of the qualification paper, using theoretical materials and scientific literature, the specifics of age are considered both physiologically and psychologically. The third chapter describes and presents an empirical study. During this study, respondents complete four tasks during the training process. Players performance was observed and analyzed. In the third chapter of the qualification work, conclusions were drawn and the hypothesis was confirmed. In the preparatory phase, the percentage of throws using three dribbles was the highest (79%) of all four tasks in the empirical part. Thesis consists of 36 pages and includes 5 pictures, 12 tables and 15 references.
Factors affecting the prep phase before performing free throws in basketball
Keywords: Sporta zinātne; basketbols; soda metieni; basketbola noteikumi; soda metiena tehnika; vecumposmi