Reliģiskā brīvība darba tiesisko attiecību jomā - Juhna, Niklāvs (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba nosaukums ir “Reliģiskā brīvība darba tiesisko attiecību jomā”. Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju Tuvajos Austrumos, kura ietekmē situāciju Eiropā, kā arī prognozētās izmaiņas demogrāfijā, reliģiskās pārliecības brīvības jautājums var kļūt aktuālāks. Salīdzinoši nesen pieņemtie tiesas spriedumi, Eiropas Savienības tiesas ietvaros, dod ieskatu tam, kā tiek interpretētas noteiktas Padomes Direktīvas 2000/78/EK normas attiecībā uz reliģiskās pārliecības brīvību. Taču, šie pieņemtie spriedumi ir tikuši kritizēti attiecībā uz darba devēju tiesībām ierobežot to darbinieku reliģiskās pārliecības ārējo manifestāciju, kā arī izvēlētais atbilstošais salīdzinājums. Bakalaura darba mērķis ļaus noskaidrot reliģiskās brīvības aprises dažādās tiesību sistēmās, reliģiskās brīvības ierobežošanas pieļaujamību Eiropā, diskriminācijas izpausmes formas, kā arī kādas varētu būt iespējamās sekas pēc Eiropas Savienības tiesas pieņemtajiem spriedumiem Atslēgvārdi: reliģiskā brīvība, reliģiskas nozīmes simboli, reliģiskās organizācijas, reliģijas ierobežošana, tiešā diskriminācija, netiešā diskriminācija, īsta un izšķirīga prasība attiecībā uz profesiju, hidžābs.

The title of the Bachelor thesis is “Religious freedom in the workplace”. Considering the geopolitical circumstances surrounding the Middle East that have an impact on the situation in Europe, as well as the forecasted changes in the demographical makeup of Europe, it should not come as a surprise that the question of religious freedom could become more relevant. Recently given judgements by the CJEU in the field of religious freedom give and insight to the interpretation of the Council’s Directive 2000/78/EC. As a result of these judgments, critique has been generated that pertains to the rights of employers to enact limitations on the external manifestation of religion, as well as the chosen comparator. The aim of the Bachelor thesis will enable to conclude the scope of religious freedom in different legal systems, the admissibility to the limitations of religious freedom in Europe, how discrimination manifests itself, as well as ascertain the possible consequences of the recent ECJ judgements. Keywords: religious freedom, apparel with religious symbolism, religious organizations, limitations of religious freedom, direct discrimination, indirect discrimination, genuine and determining occupational requirement, hijab.
Religious freedom in the workplace
Keywords: Juridiskā zinātne; reliģiskā brīvība; reliģiskas nozīmes simboli; reliģiskās organizācijas; reliģijas ierobežošana; tiešā diskriminācija