Cilmestības marķieru ekspresija SKMel28 un fibroblastu kopkultūras sferoīdos pēc BRAF un mTOR inhibīcijas - Zaļums, Justs Jāzeps (Latvijas Universitāte, 2025)
Melanoma ir nāvējošākais ādas vēža paveids. Lai gan mērķētā terapija ir ievērojami uzlabojusi prognozi, pacientiem ar metastātisku 4. stadijas melanomu 5 gadu dzīvildze audzēja rezistences veidošanās dēļ prognoze joprojām ir tikai aptuveni 20%. Pēdējos gados ir parādīta poliploīdu gigantisku vēža šūnu (PGVŠ) loma mērķētās terapijas rezistences veidošanā. Kombinētā BRAF un mTOR inhibīcija var pārvarēt BRAFi rezistenci melanomā. Tomēr trūkst pētījumu par mTOR inhibīcijas ietekmi uz PGVŠ in vivo apstākļiem pietuvinātā vidē. Tādēļ darba mērķis bija noskaidrot, kā mainās melanomas šūnu dzīvotspēja pēc BRAFi un kombinētas mTOR inhibīcijas melanomas un fibroblastu kopkultūru sferoīdos. Darbā tika novērtēta šūnu dzīvotspēja un migrācijas spēja sferoīdos pēc apstrādes ar vemurafenib un kombinācijā ar AZD8055, atkarībā no fibroblastu klātesamības. Iegūtie dati liecina, ka kombinētā terapija efektīvāk samazina SKMel28 dzīvotspēju nekā BRAFi monoterapija. Pēc apstrādes ar BRAF un mTOR inhibitoriem PGVŠ īpatsvars bija augstāks kopkultūras sferoīdos.

Melanoma is the deadliest type of skin cancer. Although targeted therapy has significantly improved the prognosis, the 5-year survival rate for patients with metastatic stage 4 melanoma is still only about 20% due to the development of tumor resistance. Recently the role of Polyploid Giant Cancer Cells (PGCCs) in mediating the development of resistance to targeted therapies has become increasingly evident. Simultaneous inhibition of BRAF and mTOR can effectively overcome resistance to BRAFi in melanoma. However, there is a lack of studies investigating the impact of mTOR inhibition on PGCCs under conditions that mimic the in vivo melanoma microenvironment. Therefore, the aim of the study was to determine how melanoma cell viability changes after BRAFi and combined mTOR inhibition in melanoma and fibroblast co-culture spheroids. The study assessed cell viability and migratory ability in spheroids after treatment with vemurafenib and in combination with AZD8055, depending on the presence of fibroblasts. The data obtained show that the combination therapy is more effective in reducing SKMel28 viability than BRAFi monotherapy. After treatment with BRAF and mTOR inhibitors, the proportion of PGCCs was higher in co-cultured spheroids.
Stemness marker expression in SKMel28 and fibroblast co-culture spheroids after combined BRAF and mTOR inhibition therapy.
Keywords: Bioloģija; melanoma; BRAFi; terapijas rezistence; kombinēta BRAF-mTOR inhibīcija; poliploīdas gigantiskas vēža šūnas