Zemgales centrālās daļas avotu hidroķīmiskais raksturojums - Sausā, Santa (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba mērķis ir novērtēt Zemgales centrālās daļas avotu ūdens ķīmisko sastāvu un salīdzināt to ar likumdošanā noteiktajām normām, kā arī noskaidrot cilvēku attieksmi saistībā ar avotu ūdeni un to izmantošanas iespējām. Bakalaura darba ietvaros autore iepazinās ar zinātnisko literatūru, izpētīja topogrāfiskās kartes un ortofoto, iepazinās ar veicamo darbu metodiku, ievāca paraugus sešos avotos un laboratorijā veica to ķīmiskā sastāva analīzi. Ķīmisko analīžu rezultāti tika salīdzināti ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 118. „Noteikumi par virszemes un pazemes ūdeņu kvalitāti”, Nr.235. „Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība”, Nr. 1130. „Noteikumi par dabīgā minerālūdens un avota ūdens obligātajām nekaitīguma prasībām un kārtību, kādā izsniedz atļaujas dabīgā minerālūdens izplatīšanai un sedz izsniegšanas izmaksas”, kā arī ar Eiropas Savienības Komisijas Direktīva 2003/40/EK, „Ar ko izveido dabīgo minerālūdeņu sastāvdaļu sarakstu, nosaka to koncentrācijas robežvērtības un marķēšanas prasības un paredz nosacījumus ar ozonu bagātināta gaisa izmantošanai dabīgo minerālūdeņu un avota ūdens apstrādi” un Eiropas Savienības Padomes Direktīva 98/83/EK „Par dzeramā ūdens kvalitāti”. Bakalaura darba sastāv no 62 lapaspusēm un ir papildināts ar ilustratīvo materiālu – 14 attēliem, 6 tabulām un 3 pielikumiem.

The aim of bachelor thesis is to assess the central part of Zemgale spring waters chemical compostition and compare it with the norms of the law, as well as to find out people`s attitudes to the source water and its utilization. The author acquainted with scientific literature, studied topographic maps and orthophoto, took note of the work carried out in the methodology and collected six samples of spring waters and in the laboratory carried out their chemical composition analysis. Chemical analysis was carried out in the six central part Zemgale springs. The results obtained were compared with the Ministry Regulations No 118. „Provisions concerning the quality of surface and underground waters” and No 235. „Drinking water the mandatory harmlessness and quality requirements, procedures for the monitoring and control”, and No 1130. „Provisions on natural mineral water and spring water to the mandatory harmlessness requirements and procedures for the issuance of a permit for the distribution of natural mineral water and bear the costs of service”, as well as with the European Union Commission Directive 2003 / 40 /EC, „What establishes the list of constituents of natural mineral waters, concentration limits and labeling requirements and provides for the conditions for using ozone-enriched air for natural mineral water and spring water treatment” and the European Union Council Directive 98 / 83 /EC „The drinking water quality”. The work consists of 62 pages of and are supplemented by illustrative material –14 pictures, tables 6 and 3 of the supplements.
Hydrochemical characteristics of the central part of Zemgale`s spring waters
Keywords: Vides zinātne; avots; pazemes ūdens; fizikāli-ķīmiskais sastāvs; dzeramais ūdens; avotu izmantošana