Zemesgrāmatas ieraksta izlabošana un dzēšana - Jemeļjanova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2010)
Diplomdarba tēmas „Zemesgrāmatas ieraksta izlabošana un dzēšana” ietvaros, autore izskata nekustamā īpašuma ieraksta Zemesgrāmatā problemātiku, norādot uz koroborācijas procedūras sarežģītību, noskaidrojot, vai nekustamā īpašuma ierakstam zemesgrāmatā piemīt neatgriezeniskums, un kādi ir tā dzēšanas pamati, ja kādu apstākļu dēļ rodas nepieciešamība to pārgrozīt, aizsargājot īsta īpašnieka intereses, kas ir nepieciešams, lai viņš varētu droši saukties par sava nekustamā īpašuma īpašnieku, spētu pilnā mērā realizēt savas likumā paredzētās tiesības un justies droši un pārliecināti, nostiprinot tiesības uz savu nekustamo īpašumu zemesgrāmatā. Maģistra darbā piedāvāti minēto problēmu pētījumi, analīze un risinājumi – notāru un kvalificētu starpnieku pieaicināšana darījumu ar nekustamiem īpašumiem noslēgšanā, kā tas paredzēts Francijas tiesību sistēmā; labticīgā ieguvēja jēdziena ieviešana Latvijas Civillikumā, ņemot vērā Vācijas un Šveices pieredzi; publiskās ticamības principa nostiprināšanu Zemesgrāmatā u.c., kas atļautu efektīvāk aizsargāt īstā īpašnieka intereses, samazinātu krāpšanas un viltojumu gadījumu skaitu nekustamo īpašumu tirgū, kā rezultātā tiktu novērstas tendences attiesāt nekustamo īpašumu, un tiktu pastiprināta zemesgrāmatu ieraksta negrozāmība un publiskas ticamības princips, kaut arī prakse pierāda, ka nekustamā īpašuma ieraksts pats par sevi nav neatgriezenisks.

Within the diploma paper theme “Annulment of the Real Property Registration in the Land book”, the author studies the problems which appear in the process of a real property registration in the Land Register stressing the existing complexity of the registration and related to this problems-number of registrations made to the Land Register either illegally or by mistake, existence of contradictions as a result in applied principle of public reliability and protection mechanism of upright buyer, the choice of the right base and legal standards, to dispute a deal, ownership rights and entry to the Land Register itself. The factual examples mentioned may serve as the basis of being in doubt not only in the effectiveness of the existing principle of trustworthiness, but also in the stability and irreversibility of the registration itself, and what is more, provoking being uncertain in usefulness of the current form of the Land Register as such. The given diploma paper clearly presents the thoroughly made research, analysis and some possible suggested solutions of the problems mentioned above- concluding real property deal obligatory performed only by professional mediators and notaries, as it is tailored in Legal system in France; entering the understanding of upright buyer to the LR Civil Law, to take into account the experience of Germany and Switzerland; the stabilization of public principle Land Register trustworthiness and etc, and in particular, could provide the genuine estate owner with the effective defence of his or her interests, and in addition, would lower the number of fraud and swindle cases in the estate market. As a result, currently growing tendency to sue the real property could be noticeably eliminated and the principle of trustworthiness and the registration irreversibility would be strengthened in their positions despite the practical evidences of the fact that the real property registration, as such, is not irreversible.
The Writing of the Land Book, Correction and Cancellation
Keywords: Juridiskā zinātne