Vairāku izmeklētu organisko reakciju pētījumi ar molekulārās modelēšanas metodēm - Balodis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2015)
Šajā darbā ir pētītas un analizētas butadiēna un etēna Dīlsa-Aldera reakcija, 1,5 heksadiēna Koupa reakcija, 2,3 diazabiciklo(2.2.1)hept-2-ēna deazetizēšana un N neopentilmaleisoimīda un 2,3 dimetilbutadiēna Dīlsa-Aldera reakcijas katalīze. Nosauktajās reakcijās atrasti un optimizēti svarīgākie stacionārie punkti. Modelēta Dīlsa-Aldera, Koupa un 2,3-diazabiciklo(2.2.1)hept-2-ēna deazetizēšana reakciju dinamika un secināts par UB3LYP funkcionāļa nelietderību pēdējā no šīm reakcijām. Ir izvērtēti vairāki potenciālie N neopentilmaleisoimīda un 2,3-dimetilbutadiēna Dīlsa-Aldera reakcijas katalizatori kā arī optimālākie piedāvāti tālākiem laboratorijas eksperimentiem. Molekulārās modelēšana analīzes metodes, kas sevī ietver stacionārās un dinamiskās, ir izmantotas izdevīgāko konformāciju meklējumos, struktūru optimizācijā kā arī pārejas stāvokļu un kopējā reakcijas ceļa aprēķinos.

Diels-Alder reaction of butadiene and ethene, Cope reaction of 1,5-hexadiene, 2,3 diazabicyclo(2.2.1)hept-2-ene deazetization and catalysis of N neopentylmaleisomide reaction with 2,3-dimetylbutadiene have been investigated and analyzed in this work. Main stationary points for these reactions have been found, optimized and characterized. Diels-Alder, Cope and 2,3 diazabicyclo(2.2.1)hept-2-ene deazetization reaction dynamics have been simulated and inferred about unsuitableness of UB3LYP functional in the latter one. Some possible catalysts for catalysis of N neopentylmaleisomide reaction with 2,3-dimetylbutadiene have been looked at and the most optimal ones have been introduced for further work in the laboratory. Methods of molecular modeling that included stationary and dynamic methods have been used for conformational search, optimization of structures, and transition state and reaction path calculations.
Investigation of some organic reactions with the help of molecular modelling methods
Keywords: Ķīmija; Molekulārā dinamika; Deazetizēšana; Dīlsa-Aldera reakcija; Izomaleimīds; Trīs ūdeņraža saišu katalīze