5-6 gadīgu bērnu pozitīvo emociju sekmēšana spēlēs - Sīle, Norgita (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba autore: Norgita Sīle Bakalaura tēma: ”5-6 gadīgu bērnu pozitīvo emociju sekmēšana spēlēs” Pētījuma mērķis: Analizēt teorētisko literatūru un praktiski pētīt pozitīvo emociju sekmēšanu 5-6 gadīgiem bērniem spēlēs. Darbs sastāv no divām daļām teorētiskās un empīriskās. Pētījuma pirmajā daļā tika analizēti zinātniskie raksti un citi informācijas avoti, kā arī filozofu un psihologu atziņas par pozitīvajām emocijām dažādās dzīves situācijās, atspoguļojot personisko attieksmi, vajadzības, kas veido cilvēka personību. Izvērtējot vairāku autoru uzskatus var secināt, ka emocijas ir īslaicīgs subjektīvs pārdzīvojums, kurā atspoguļojas personiskā attieksme, dažādās dzīves situācijās, un saistās ar cilvēka vajadzībām. (D. Purēna, V. Purēns, E. Koemetss, K. Jungs). Pētījuma otrajā daļā tiek aprakstīts empīriskais pētījums un analizētas bērnu pozitīvās emocijas izmantojot un piedāvājot dažādas spēles un aktivitātes. Veicu pārrunas ar pedagogiem un bērniem, lai precīzāk varētu izstrādāt kritērijus. Tika veikta darbības produktu analīze un izdarīti secinājumi. Vērojot bērnus darbībā izdarīju arī savus secinājumus, kad spēles izraisa bērnos pozitīvas emocijas, ja bērniem tiek izskaidroti spēles noteikumi un tā ir piemērota atbilstošam vecumposmam. Bakalaura darbs sastāv no ievada, 2 nodaļām, ierosinājumiem un secinājumiem. Darbam pievienotas 5 tabulas, 13 attēli, 92 izmantotās literatūras un uzziņu avoti, un 1 pielikums. Darba apjoms ir 50 lpp. Atslēgas vārdi: pozitīvās emocijas, pirmskolēns, spēles, attīstība.

Author of the bachelor’s thesis: Norgita Sīle Bachelor’s theme: “Promotion of positive emotions in 5-6-year-old children in games” Bachelor's theme: "Promotion of positive emotions in 5-6-year-old children in games" Aim of the research: To analyze the theoretical literature and to practically study the promotion of positive emotions in 5-6-year-old children in games. The first part of the study analyzed scientific articles and other sources of information, as well as philosophers 'and psychologists' findings of positive emotions in various life situations, reflecting personal attitudes, needs that form a person's personality. Evaluating the views of several authors, it can be concluded that emotions are a short-term subjective experience, which reflects personal attitudes, in different life situations, and is related to human needs. (D. Purēna, V. Purēna, E. Koemetss, S. Liepiņa, K. Jungs). The second part of the study describes the empirical research and analyzes the positive emotions of children using and offering various games and activities. I interviewed teachers and children to work out the criteria more precisely. The products of the activity were analyzed and conclusions were drawn. Watching children in action, I also drew my own conclusions when games evoke positive emotions in children if the rules of the game are explained to children and it is appropriate for the appropriate age. The bachelor's thesis consists of an introduction, 2 chapters, and conclusions. 5 tables, 13 figures, 92 references and sources, and 1 appendice were used. The volume of the work is 50 pages. Key words: positive feelings, pre-school, games, development.
Promoting positive emotions in 5-6 year old children in games
Keywords: Skolas pedagoģija; pozitīvās emocijas; pirmskolēns; spēles; attīstība