Mātes un bērna trauksmes līmeņa sakarības pēc laulību šķiršanās. - Čumačenko, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba „ Mātes un bērna trauksmes līmeņa sakarības pēc laulību šķiršanās” mērķis bija noskaidrot vai bērna trauksmes līmenis pēc vecāku šķiršanās vidēji nozīmīgi un nozīmīgi korelēs ar mātes trauksmes līmeni ar tendenci ar gadiem no laulību šķiršanās samazināties. Pētījumā piedalījas sākumskolas, sieviešu un vīriešu dzimtes 7-12 gadu vecuma bērni un viņu mātes, bez vecuma ierobežojuma. Izlases kopas raksturojums ir - 30 šķirtas ģimenes, 30 vientuļas mātes un 30 sākumskolas vecuma bērni. Padziļinot iegūto rezultātu analīzes iespējas, izlases kopa „mātes” tika iedalīta detalizētāk, ņemot vērā šādus kritērijus: laulības šķirtas ne ilgāk kā pirms gada, laulības šķirtas pirms 1-3 gadiem ,laulības šķirtas pirms 3-4 gadiem.Kopumā tika apzinātas 50 ģimenes, no kurām veikta 30 ģimeņu atlase. Pētījuma metodes: Spīlbergera trauksmes aptauja (State-Trait Anxiety Inventory, Spilberger, 1983) un Reinolda un Ričmonda uzlabotā bērnu trauksmes skala (The Revised Children’s Manifest Anxiety Scale, Reynolds, Richmond, 1978). Darba sākumā izvirzītais mērķis - izpētīt mātes un bērna trauksmes līmeņu sakarību pēc laulības šķiršanas - ir sasniegts. Ir izanalizēta mātes un bērna trauksmes īpatnības pēc laulības šķiršanas, kā arī mātes un bērnu attiecības dažādu teorētisko pieeju ietvaros. Apskatīti pētījumi par mātes un bērna trauksmes līmeņu sakarībām un izpildīti pētījuma uzdevumi, kā arī tika pārbaudīta izvirzīta pētījuma hipotēze. Iegūtie rezultāti un to interpretācijas praktiskas izmantosanas iespejas ir atrast jaunu efktīvu metodi, kas palīdzētu mates un bērna trauksmes regulācijai un mazināšanai. Atslēgas vārdi: šķirtās ģimenes, mātes trauksme, bērna trauksme, savstarpējās attiecības

The aim of Bachelor’s Thesis “Coherence of Anxiety Levels in the Mother and Child after Divorce” is to establish whether the anxiety level of the child after parents’ divorce will substantially on average and substantially correlate with the anxiety level of the mother with tendency to reduce in the later years after divorce.  The participants of research were female and male children of primary school aged 7-12 years and their mothers, with no age limit. Sampling group consisted of 30 divorced families, 30 single mothers and 30 primary school age children. For better opportunities of result analysis, the sampling group “Mothers” was divided more, taking into account the following criteria, into marriages were dissolved not more than a year ago, marriages were dissolved 1-3 years ago, marriages were dissolved 3-4 years ago. The information was gathered totally about 50 families. 30 families were selected for research.   Research Methods: Spielberger's State-Trait Anxiety Questionnaire (State-Trait Anxiety Inventory, Spilberger, 1983) and the Revised Children’s Manifest Anxiety Scale developed by Reynolds and Richmond (1978).   The aim set in the beginning of Thesis, namely, to study the coherence of anxiety levels in the mother and child after divorce, was achieved. The features of anxiety in the mother and child after divorce as well as the relationship between the mother and child within the framework of different theoretical approaches were analysed. Researches relating to coherence of anxiety levels in the mother and child were considered and research tasks were fulfilled. Also, the research hypothesis was examined.  Opportunities for practical application of findings and their interpretation are related to development of the new, efficient method which could help to control and reduce the anxiety in the mother and child.          Key Words: divorced families, mother’s anxiety, child’s anxiety, mutual relationship
Mother and Child's Anxiety Level Correlations after Divorce
Keywords: Psiholoģija