Emociju datošana: ādas epidermālās aktivitātes sensora mērījumu izmantošana emociju noteikšanai - Bosņaks, Stefans (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaurā darbā “Emociju datošana: Ādas epidermālās aktivitātes sensora mērījumu izmantošana emociju noteikšanai” pēta emociju datošanas potenciālu un praktiskos risinājumus, padziļināti analizējot ādas epidermālās aktivitātes (GSR) un emociju saistību un apzinot iespējas emociju datošanas integrēšanai aģentu izstrādē. Darba teorētiskajā daļā tiek ietverts pārskats par afektīvās jeb emociju datošanas metodēm un to pielietojumu IT nozarē, kā arī afektīvajā datošanā izmantotiem emociju modeļiem, ādas epidermālās aktivitātes izmantošanu afektīvajā datošanā un situācijām, kad emociju noteikšanai veiksmīgi tiek pielietoti GSR mērījumi. Darba praktiskā daļa sastāv no diviem eksperimentiem, kuros tiek izmantoti GSR mērījumi emociju noteikšanai. Pirmajā eksperimentā ar GSR mērījumiem tiek apzinātās cilvēku emocionālās reakcijas potenciāli efektīvākās atbildes stratēģijas krīzes situācijās. Savukārt otrajā eksperimentā tika apzinātas iespējas ar emociju datošanas palīdzību pilnveidot sabiedriskās domas aptauju efektivitāti, fokusējoties uz viedokļa izzināšanu sociāli jutīgos jautājumos.

The Bachelor thesis " Affective computing: Using sensor measurements of skin epidermal activity to detect emotions." explores the potential and practical applications of affective computing, providing an in-depth analysis of the relationship between skin epidermal activity (GSR) and emotions and identifying opportunities for integrating affective computing into agent development. The theoretical part of the work involves an overview of affective computing methods and their use in the IT industry, as well as emotional models used in affective computing, use of galvanic skin response in affective computing and situations when use of GSR is justified. The practical part of the thesis consists of two experiments using GSR measurements for emotion detection and exploring the possibilities of integrating this information into agent development. In the first experiment, GSR measurements are used to identify emotional reactions and potentially most effective response strategies in crisis situations. The second experiment explores the potential of affective computing to improve the effectiveness of public opinion surveys by focusing on eliciting participants' views on socially sensitive issues.
Affective computing: using sensor measurements of skin epidermal activity to detect emotions
Keywords: Datorzinātne; emociju atpazīšana; GSR; ādas epidermālās aktivitāte; emociju datošana; ādas vadītspēja