Galvassāpju izpēte SIA Veselības centrs 4 Galvassāpju kabinetā - Žarinova, Liāna (Latvijas Universitāte, 2020)
Galvassāpes ir biežs simptoms medicīniskajā praksē un tām var būt visdažādākie cēloņi. Starptautiskās galvassāpju biedrības galvassāpju klasifikācija (ICHD-3) iedala galvassāpes 3 grupās jeb tipos: primāras galvassāpes; sekundāras galvassāpes; citas sāpīgas kraniālas neiropātijas, sejas sāpes un citas galvassāpes. Pētījuma mērķis bija uzzināt galvassāpju statistiku SIA Veselības centrs 4 Galvassāpju kabinetā 2 gadu periodā un noskaidrot galvassāpju diagnostiskās un diferenciāldiagnostiskās pazīmes. Kopā tika analizēti 636 pacienti ar galvassāpēm, kuri 2 gadu periodā bija konsultējušies SIA Veselības centra 4 Galvassāpju kabinetā pie neiroloģes, algoloģes dr.med. L. Smelteres. Tika analizēti ambulatoro karšu ieraksti no 2018.gada 1.janvāra līdz 2019.gada 23.decembrim. Pētījuma uzdevumi bija izpētīt biežāk sastopamo galvassāpju tipu (primāras; sekundāras; citas sāpīgas kraniālas neiropātijas, sejas sāpes un citas galvassāpes; kā arī neskaidras diagnozes) un biežākās galvassāpju diagnozes, kā arī noskaidrot biežāk sastopamos sarkanā karoga simptomus, papildizmeklējumu diagnostisko vērtību. Rezultāti parādīja, ka 240 pacientiem jeb aptuveni 1/3 daļai ir sekundāras galvassāpes. Rezultātu analīzē 169 sekundāro galvassāpju pacientiem 100 gadījumos tika konstatēti sarkanā karoga simptomi, taču 69 gadījumos sarkanā karoga simptomu nebija, bet veiktie papildizmeklējumi uzrādīja patoloģiju. No visiem 636 pacientiem, vecuma grupā no 15 – 82 gadiem, 415 jeb 65% gala diagnoze bija migrēna (primārs galvassāpju tips). Pētījuma hipotēze tika apstiprināta - pacienti ar sekundārajām galvassāpēm ne vienmēr atzīmē kādu no sarkanā karoga simptomiem.

Headaches are a common symptom in medical practice and can have a variety of causes. The International Classification of Headache Disorders 3rd edition (ICHD-3) divides headaches into 3 groups or types: primary headaches; secondary headaches; neuropathies and facial pains and other headaches. The aim of this study was to find out the headache statistics in SIA Veselības centrs 4 doctor's office for a period of 2 years, and find out the diagnostic and differential diagnostic signs of headaches. 636 patients with headaches were analyzed, who in a 2-year period had consulted at SIA Veselības centrs 4 doctor's office with neurologist, algologist dr.med. L. Smeltere. Patient card records from January 1, 2018 to December 23, 2019 were analyzed. The objectives of the study were to investigate the most common types of headaches (primary; secondary; neuropathies and facial pains and other headaches; unclear diagnoses) and the most common headache diagnoses, as well as to find out the most common red flag symptoms, the diagnostic value of additional examinations. The results showed that 240 patients, or about 1/3, had secondary headaches. Results showed that out of 169 patients with secondary headaches, 100 cases had red flag symptoms, but 69 cases had no red flag symptoms, however additional examinations showed pathology. Of all 636 patients in the age group 15-82, 415 or 65 % had a final diagnosis - migraine (the primary type of headache). The study hypothesis was confirmed - patients with secondary headaches do not always report any of the red flag symptoms.
Headache research in the SIA Veselības centrs 4 doctor's office
Keywords: Medicīna; primāras galvassāpes; sarkanā karoga simptomi; migrēna; tensijas tipa galvassāpes; sekundāras galvassāpes