3 – 4 gadus vecu bērnu runas attīstības veicināšana dabaszinātņu centrā - Levgovda, Laura (Latvijas Universitāte, 2021)
Kvalifikācijas darba temats: 3 – 4 gadus vecu bērnu runas attīstības veicināšana dabaszinātņu centrā. Darba autore: Laura Levgovda Darba zinātniskā vadītāja: Dr.paed. Agrita Tauriņa Darba mērķis: teorētiski un praktiski izzināt 3 – 4 gadīgu bērnu runas attīstības veicināšanas iespējas dabaszinātņu centrā. Kvalifikācijas darbs sastāv no divām daļām: teorētiskās daļas un empīriskās daļas. Teorētiskajā daļā tiek sniegt analizētas pedagoģiskās un psiholoģiskās literatūras pārstāvju atziņas par bērnu attīstību un tās likumsakarībām 3 – 4 gadu vecumā. Balstoties uz teorētiskajām atziņām, tiek sniegts maņu pieredzes nozīmības raksturojums saistībā ar vārdu krājuma paplašināšanu un runas attīstību. Empīriskajā daļā tiek izzinātas dabaszinātņu centra izmantošanas iespējas bērnu runas prasmju attīstīšanai, izstrādāti kritēriji runas prasmju novērtēšanai. Pētāmās grupas bērnu runas attīstības vērtējumi atspoguļoti empīriskās daļas sākumā un beigās. Pētījuma rezultātā tika secināts, ka dabaszinātņu centra materiālu izmantošana un aktivitātes tajā veicina 3 – 4 gadus vecu bērnu runas attīstību. Darba apjoms: 47 lappuses, 13 attēli, 4 tabulas, 2 pielikumi un 54 literatūras avoti. Atslēgas vārdi – dabaszinātņu centrs, runa, attīstība, 3 – 4 gadus veci bērni.

The topic of the qualification work: Promoting the development of speech of 3 – 4- year-olds at the natural sciences center. Author: Laura Levgovda Scientific supervisor: Dr.paed. Agrita Tauriņa The aim of the research: theoretically and practically explore the possibilities of promoting the development of speech of 3 – 4-year-olds at the natural sciences center. The qualification work consists of two parts: theoretical part and empirical part. The theoretical part provides the analysis of pedagogical and psychological literature conclusions about the development characteristics of 3 – 4-year-olds. Based on theoretical conclusions, a description of the importance of the sensory experience in relation to the extension of vocabulary and the development of speech is provided. The empirical part explores the possibilities of using the natural sciences center to develop children’s speech skills, develops criteria for evaluating speech skills. The assessments of the development of children’s speech are reflected in the beginning and end of the empirical part. As a result of the research, it was concluded that the use of materials and activities of the natural sciences center promoted the development of speech of 3 – 4-year-old children. The qualification work consists of 47 pages, 13 images, 4 tables, 2 attachments and 54 references of literature. Keywords: natural sciences center, speech, development, 3 – 4-year-old children.
Promoting the development of speech of 3 – 4 year olds at the natural sciences center
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; dabaszinātņu centrs; runa; attīstība; 3 - 4 gadus veci bērni