Investīciju izpētē un attīstībā ietekme uz uzņēmuma peļņu - Razgaite, Agnese (Latvijas Universitāte, 2014)
Pēdējos 15 gadus Eiropas Savienības augstākajos plānošanas dokumentos kā Lisabonas stratēģija un Stratēģija Eiropa 2020 ir iekļauts jautājums par investīciju izpētē un attīstībā palielināšanu līdz 3% no kopējā ES IKP, kas definēts kā nepieciešams ieguldījums reģiona un nacionālo valstu tālākai attīstībai. Tomēr, tā kā R&D izdevumi ir ieguldījuma, nevis rezultāta rādītājs, aktuāls jautājums, vai privātie uzņēmumi arī redz R&D izdevumu palielināšanu kā savas peļņas pozitīvu ietekmējošo faktoru. Izmantojot ekonometrijas metodes, autores mērķis ir izpētīt un izskaidrot investīciju R&D ietekmi uz uzņēmuma peļņu. Paneļdatu analīzes rezultāti apstiprina hipotēzi, ka R&D izdevumi palielina uzņēmuma peļņu, un parāda ES dalībvalstu un Latvijas R&D intensīvu (farmācijas/biomedicīnas un IT/datortehnoloģiju) nozaru uzņēmumu R&D izdevumu ietekmi uz uzņēmuma peļņu. Atslēgvārdi: investīcijas R&D, R&D intensīvas nozares, farmācijas/biomedicīnas un IT/datortehnoloģiju nozare, inovācijas

For the last 15 years the question about increasing research and development investment level to 3% of EU GDP has been included in the highest planning documents of European Union such as Lisbon Strategy and Strategy of Europe 2020, and has been defined as necessary input for further development of countries. But as R&D investment is an input measure not an output measure the real question is whether private entrepreneurs also see increase of R&D expenditures as factor that would influence companies’ profits positively. The aim of the author is to research and display the impact of R&D investments on the companies’ profits by using econometric methods. The hypothesis that R&D expenditures increase companies’ profits has been approved by the results of panel data analyse, as well as it has showed the influence of R&D expenditures on profit of enterprise in R&D intensive industries (pharmacy/biomedicine and IT/computer technologies) of EU member states and Latvia.
The Impact of R&D Investments on the Profit of Enterprise
Keywords: Ekonomika