ICP-MS metodes izveide smago metālisko elementu noteikšanai gaisa cietajās daļiņās - Pūga, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2010)
ICP-MS metodes izveide smago metālisko elementu noteikšanai gaisa cietajās daļiņās. Pūga K., zinātniskais vadītājs Dr. chem., prof. Vīksna A. Maģistra darbs, 97 lappuses, 30 attēli, 16 tabulas, 91 informācijas avoti, 6 pielikumi. Latviešu valodā. AEROSOLI, ICP-MS, PM10, PM2.5, PUTEKĻI, ELEMENTU KONCENTRĀCIJAS. Darbā ir apkopota literatūra par cieto daļiņu veidošanos, iespējamajiem smago metālu emisiju avotiem, cieto daļiņu un smago metālu tajās iespējamo ietekmi uz cilvēka veselību, likumdošanas prasībām gaisa monitoringam un, dažādām gaisa cieto daļiņu mineralizēšanas metodikām. Veikta gaisa cieto daļiņu uz filtriem analīzes metodes izstrāde, veicot vairāku mineralizācijas metožu salīdzināšanu un optimizāciju, kā arī analīzes ar ICP-MS iekārtu, rezultātus salīdzinot ar AAS.

Heavy metals determination in airborne particulate matter using ICP-MS method. Pūga K., scientific teacher Dr. chem., prof. Vīksna A. Term paper, 97 pages, 30 pictures, 16 tables, 91 references, 6 attachments. In Latvian. AEROSOLS, ICP-MS, PM10, PM2.5, TSP, CONCENTRATION OF ELEMENTS. There is a review of literature about formation of particle matter, possible sources of heavy metal emission, particle matter and heavy metal influence on human health, air monitoring legislation requirements and different methodologies of air particle matter mineralization in this scientific work. There is described elaboration of air particle matter analysis method on filters, comparison and optimization of different mineralization methods, and analysis with ICP-MS, which was performed by author of this scientific work.
Determination of heavy metals in airborne particulate matter by ICP-MS method
Keywords: Ķīmija