Frontālo un parietālo smadzeņu zonu iesaiste intuitīvu morālu lēmumu pieņemšanas procesā atrodoties laika trūkuma apstākļos: EEG vilņu izpēte militāras vides kontekstā - Freimane, Gunita (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, vai ir novērojamas atšķirības frontālo smadzeņu reģionu zonu aktivitātē; vai ir novērojamas parietālo alfa un frontālo teta vilņu atšķirības, kā arī kopumā aplūkot, vai ir novērojamas atšķirības bioelektriskajā smadzeņu aktivitātē dažādos smadzeņu reģionos morāla lēmuma pieņemšanas brīdī atrodoties laika trūkuma apstākļos karavīriem, kuriem ir bijušas padziļinātākas apmācības par kara likumiem, kā arī morāliem un ētiskiem lēmumiem un karavīriem, kuriem šādas apmācības nav bijušas. Pētījumā piedalījās desmit Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīri (N=10), no kuriem pieci karavīri bija Latvijas Aizsardzības akadēmijas pēdējā kursa kadeti (n=5), kuriem ir bijušas padziļinātākas apmācības par kara likumiem, kā arī morāliem un ētiskiem lēmumiem, savukārt pieci bija profesionālajā dienestā esoši karavīri (n=5), kuriem šāda veida padziļinātas mācības nav notikušas. Pētījumā izmantots 16 elektrodu OpenBCI Cyton-Daisy elektroencefalogrāfs un katram no respondentiem tika dots izspēlēt piecus fragmentus no videospēles “Spec Ops: The Line”, kas sevī ietver morālu un ētisku lēmumu aspektus. Kopumā iegūtajos rezultātos ir redzams, ka pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības dažādās frekvenču joslās un elektrodos starp karavīriem, kuriem ir bijušas padziļinātākas apmācības par kara likumiem, kā arī morāliem un ētiskiem lēmumiem, un karavīriem, kuriem šāda veida padziļinātas mācības nav notikušas.

Master's thesis aimed to investigate observable differences in frontal brain activity, specifically in parietal alpha and frontal theta waves, during moral decision-making under time-poor conditions. Additionally, the study sought to identify general differences in bioelectrical brain activity across different regions in soldiers with varying levels of training on the laws of war, moral, and ethical decision-making. The research involved ten participants from the Latvian National Armed Forces, with five cadets (n=5) from the last year of the Latvian Defense Academy who had received extensive training in the laws of war and moral decision-making, and five soldiers (n=5) in professional service without such training. Data was collected using a 16-electrode OpenBCI Cyton-Daisy electroencephalograph, and participants were instructed to engage in five moral and ethical decision-making scenarios from the video game "Spec Ops: The Line." The results indicate statistically significant differences in various frequency bands and electrodes between soldiers who received in-depth training on the laws of war and moral decision-making compared to those who did not receive such training.
Neural Engagement of Frontal and Parietal Cortices during Intuitive Moral Decision-Making under Time-Constraint: An EEG Study in the Military Context
Keywords: Psiholoģija; militārā vide; morālu lēmumu pieņemšana; elektroencefalogrāfija; military environment; moral decision-making