Lauksaimniecības skolu darbība 20.gs. 20.-30.gados: Latgales Lauksaimniecības skolas piemērs - Lipska, Guna (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Latgales Lauksaimniecības skolas vēsturi 20. gadsimta 20.30. gados, noskaidrojot kā ir veidojusies skola, kādas ir bijušas skolas mācību programmas, skolas pedagoģiskais sastāvs, kā arī skolēnu īpatsvars pētāmajā laika posmā. Latgales Lauksaimniecības skola atradās Malnavā, bijušajā Malnavas muižas ēkā. Skola tika atklāta 1921. gada 10. oktobrī. Tā bija vidējā tipa lauksaimniecības mācību iestāde ar četru gadu mācību kursu. Skolā tika sniegtas gan teorētiskās, gan praktiskās zināšanas, liekot uzsvaru uz to, lai beidzot Latgales Lauksaimniecības skolu audzēkņi spētu iestāties augstskolās un būtu sagatavoti praktiskam darbam lauksaimniecībā. Latgales Lauksaimniecības skola no karā izpostītas ēkas tika izveidota par modernu mācību iestādi, kurā visā pētāmajā laika posmā skolēnu īpatsvars bija atšķirīgs, ņemot vērā to, ka pirmajos skolas gados audzēkņu skaits nebija tik liels. Tomēr vēlāk šī atšķirība krasi mainījās.

The point of the Bachelor theses is to examine Latgales school of Agriculture in the 20th and 30th years of the twentieth century, finding out how the school was founded, what where the study programs of the school, the pedagogical composition of the school and the proportion of the students. Latgales school of Agriculture was based in Malnava, it was in the Malnava manor. School was founded at 10th of October 1921. It was a middle type of educational institution of agriculture with a course of four years. At school there were given both practical and theoretical knowledge putting an emphasis on providing possibilities of entering higher educational institutions and were prepared for practical labour on the fields after graduating Latgales school of Agriculture. Latgales school of Agriculture from a building ravaged from war made into modern facility for education, at which the proportion of the students was varied, considering. In early years the number of students was not so great, this difference drastically changed.
Agricultural schools activities in the 1920s and 1930s of 20th century. Example of Latgales school of Agriculture
Keywords: Vēsture; Lauksaimniecības skolas; lauksaimniecība; Latgales Lauksaimniecības skola; Latgale; Agrārā reforma