Kreditoru tiesību īstenošana juridiskas personas maksātnespējas procesā - Ozola, Diāna (Latvijas Universitāte, 2014)
Kreditori ir galvenā maksātnespējas procesa iznākumā ekonomiski ieinteresētā puse, tādēļ viņi var zaudēt uzticību šim procesam, ja netiek nodrošināta pietiekama viņu līdzdalība. Kreditoru līdzdalība maksātnespējas procesā var notikt dažādos veidos, piemēram, saņemot informāciju un izsakot viedokli par tā norisi, piedaloties kreditoru sapulcēs, kā arī, ja tas ir nepieciešams, iesniedzot atbildīgajās iestādēs sūdzības par administratora lēmumiem un rīcību maksātnespējas procesa ietvaros. Tādejādi kreditoru līdzdalība sekmē likumīgu un efektīvu maksātnespējas procesa gaitu, nepieļaujot ļaunprātīgu administratora pilnvaru izmantošanu. Lai veicinātu kreditoru līdzdalību maksātnespējas procesā, ir jāizstrādā sakārtots maksātnespējas procesa regulējums un skaidri jānosaka kreditoriem piešķirto tiesību apjoms un īstenosanas mehānisms.

Creditors are the main economically interested party in the result of insolvency proceedings, so they may lose confidence in the process, if their participation is not provided in a sufficient level. Participation of the creditors in the insolvency proceedings may take place in different ways, for example, receiving information and expressing opinion on its progress, participating in the creditor meetings, and, if necessary, submitting the complaints about administrator's decisions and actions in the insolvency proceedings to the authorities. Thereby creditor’s participation contributes the insolvency proceedings, improving its legitimation and efficiency, and avoiding malicious power abuse of the administrators. To promote the participation of the creditors in the insolvency proceedings, it is necessary to develop a clear regulation of insolvency proceedings and clearly define both: the amount of rights granted to the creditors and the mechanism of implementation.
Implementation of creditor rights in insolvency proceedings of legal entity
Keywords: Juridiskā zinātne