Atmosfēras cirkulācijas ietekme uz Latvijas lielāko upju noteci - Krūmiņš, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2011)
Kā vienu no faktoriem, kas ietekmē dažādu hidroklimatisko rādītāju izmaiņas var minēt dažādus atmosfēras cirkulāciju veidus, piemēram, Ziemeļatlantijas, Austrumatlanijas, Polāro/Eirāzijs un Skandināvijas. Bakalaura darba „Atmosfēras cirkulācijas ietekme uz Latvijas lielāko upju noteci” mērķis ir izpētīt dažādu atmosfēras cirkulāciju veidu ietekmi uz Latvijas lielāko upju noteces režīma ilgtermiņa izmaiņām. Pētījums sastāv no četrām daļām: darba teorētiskā analīzes daļa, kurā apskatītas dažādas atmosfēras cirkulācijas un to izpausmes; daļa kurā apskatīti pētījumi par atmosfēras cirkulāciju indeksu ietekmi uz hidroklimatiskajiem radītājiem Latvijā un citur pasaulē; materiālu un metožu daļa; rezultātu daļa, kurā tiek analizēti patstāvīgajā pētījumā iegūtie rezultāti, kuros atspoguļojas atmosfēras cirkulāciju veidu ietekme, kas novērojama dažādos pētāmajos noteces periodos. Atslēgas vārdi: atmosfēras cirkulācijas, notece, korelācija, NAO indekss, EA indekss, POL indekss, SCAND indekss

One of the factors, having impact on changes in different hydroclimatic parameters, are different patterns of atmosphere circulations, for example, those of North Atlantic, East Atlantic, Polar/Eurasia and Scandinavia. The aim of the bachelor study „Influence of atmosphere circulation on the largest river runoff in Latvia ” is to investigate the impact of different types of atmosphere circulation on long term changes of runoff regime of the biggest rivers in Latvia. The study consists of four sections: theoretical analysis, describing different atmosphere circulations and their expressions; a section describing research on impact of atmosphere circulation indices on hydroclimatic parameters in Latvia and the world; material and methods section; results section, containing analysis of results obtained during an independent study, reflecting impact of atmosphere circulation patterns, which can be observed in different periods of runoff investigated. Key words: atmosphere circulations, runoff , correlation, NAO index, EA index, POL index, SCAND index
Influence of atmosphere circulation on the largest river runoff in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija