Ārstniecības personas kriminālatbildība - Kābelis, Krišjānis (Latvijas Universitāte, 2022)
Sabiedrībā bieži nākas dzirdēt, ka ārstniecības personas sniegtie pakalpojumi nav bijuši atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam. Autoram šāda situācija ir zināma, tādēļ, lai aizstāvētu savas tiesības ir vērsies pie tiesībsargājošām iestādēm. Autora uzskatā, lai ārstniecības personu varētu saukt pie kriminālatbildības par Krimināllikuma 138. pantā minēto noziedzīgo nodarījumu, ir jāsaskaras ar problemātiku pierādīšanā un cēloņsakarības konstatēšanā. Darba mērķis - noskaidrot kā tiesa vērtē noziedzīga nodarījuma objektīvo pusi un kā tiek konstatēta cēloņsakarība starp ārstniecības personas darbību vai bezdarbību un sekām. Noskaidrot - vai pastāv kvalifikācijas problēmas, kas traucē ārstniecības personu saukt pie kriminālatbildības un izpētīt tiesas prakses nolēmumus. Apskatīt Krimināllikuma 138. panta vēsturi un ārstniecības personas ārvalstu krimināllikumos ietverto kriminālatbildību. Lai rastu atbildes uz izvirzītajiem problēmjautājumiem, darba autors to panāks izpētot ārstniecības personu atbildību Latvijas un ārvalstu krimināllikumos, pētot judikatūru un doktrīnu. Pētījuma rezultātā autors secina, ka Latvijas tiesu praksē tiesnešiem ir nepieciešams pievērst rūpīgāku uzmanību pierādījumu analizēšanā, kas var novest pie kļūdaina nolēmuma. Autors piedāvā priekšlikumus, kuru starpā ir gan likuma normu grozīšana, gan juridisku jēdzienu ieviešana krimināltiesībās. Atslēgvārdi: ārstniecības personas, kriminālatbildība, cēloņsakarība, noziedzīgs nodarījums.

In the public we may hear that the services which are provided by a medical practitioner have not been in accordance with the regulation. The author has also encountered with such situation, therefore, in order to defend his rights, he has turned to law enforcement authorities. In the opinion of the author, in order for a medical practitioner to be held criminally liable for a criminal offense referred to in Section 138 of the criminal law, there is a problem in proving – establishing a causal link. The aim of the work is to find out how the court evaluates the objective side of a criminal offense and how the causal link between the act or omission of a medical practitioner and its consequences is established. To find out whether there are qualification problems that prevent a medical practitioner from being prosecuted and to study court decisions. View the history of Article 138 of the Criminal law and the criminal liability of a medical practitioner included in foreign criminal laws. In order to find answers to the raised questions, the author will study the liability of medical practitioners in Latvian and foreign criminal law, studying case law and doctrine. As a result of the research, the author concludes that in the practice of Latvian courts it is necessary for judges to pay more attention to the analysis of evidence, which may lead to an erroneous decision. The author offers proposals, which include both the amendment of legal norms and the introduction of legal concepts in criminal law. Keywords: medical practitioners, criminal liability, causation, criminal offense.
Criminal liability of a medical practitioner
Keywords: Juridiskā zinātne; ārstniecības personas; kriminālatbildība; cēloņsakarība; noziedzīgs nodarījums