Pusaugu meiteņu sevis izrādīšana un identitātes veidošana sociālajā tīklā "Instagram" publicētajās fotogrāfijās (2018. gada analīze) - Karičkina, Elva (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba “Pusaugu meiteņu sevis izrādīšana un identitātes veidošana sociālajā tīklā "Instagram" publicētajās fotogrāfijās (2018. gada analīze)” mērķis ir noskaidrot, kā pusaugu meitenes izrāda sevi, savu seksualitāti sociālā tīkla Instagram publicētajās fotogrāfijās. Darba teorētiskajā daļā aplūkota Ē. Gofmana identitātes izrādīšanas un veidošanas teorija, pusaudžu un sociālo mediju mijiedarbība, pusaugu meiteņu identitātes un seksualitātes veidošanās aspekti, kā arī attēla vizuālo analīze. Pētījumā veikta pusaudžu meiteņu Instagram publicēto fotogrāfiju kvantitatīvā kontentanalīze, elektroniska kvantitatīvā aptauja, kā arī daļēji strukturētā intervija ar Latvijas Universitātes profesori Dr.paed. Zandu Rubeni. Pētījuma rezultātā secināts, ka 81% no publicētā satura pusaudzes attēlo sevi nofotografētu no malas daļēji vai pilnā augumā vai uzņemot pašfoto. Seksualitāti pusaudžu meitenes 13-15 gadu vecumā vēl neakcentē atkailinot ķermeni, bet gan ieņemot dažādas pozas, kurā ķermeņa aprises redzamas caur drēbēm.

The aim of bachelor thesis “The presentation of self and formation of identity of adolescent girls in social media "Instagram" posts (2018 analysis)” is to discover how adolescent girls present themselves and their sexuality in social media Instagram published photographs. The theoretical frame of the thesis includes the E.Goffman’s theory of self-presentation and identity constructing, the interaction between adolescents and social media, the formation of teenage girl’s identities and sexuality, as well as visual analysis of images. Research includes the quantitative content analysis of adolescent girl (13-15 years of age) Instagram posts, the quantitative online survey of teenage Instagram users and qualitative interview with professor Dr.paed. Zanda Rubene of University of Latvia. The study found out that 81% of the published content portrayed adolescent girls visible in full or partly height or selfies. Sexuality of teenage girls at the age of 13-15 is not displayed by posting revealing nude body parts, but through the use of different poses in which the body parts are visible through the clothes.
The presentation of self and formation of identity of adolescent girls in social media "Instagram" posts (2018 analysis)
Keywords: Komunikācijas zinātne; Pusaugu meitenes; Identitāte; Sociālais tīkls; Instagram; Fotogrāfijas