Eksistenciālais pārdzīvojums Friča Bārdas lirikā - Elstiņa, Rita (Latvijas Universitāte, 2009)
Darbā „Eksistenciālais pārdzīvojums Friča Bārdas lirikā” pētīti noteikti eksistenciāli pārdzīvojuma stāvokļi un izjūtas, kā arī dažādi tēli un motīvi (mūzika, ziedi, spārni, Austrumu motīvi), kas nozīmīgi minētā pārdzīvojuma atklāsmē. F. Bārdas dzejā kā eksistenciāls pārdzīvojums realizējas dzīvība, mīlestība, sapņošana, nāve, vientulība, ilgas, skumjas un sāpes. Šie eksistenciālie stāvokļi raksturoti kā dzejnieka poētiskās pasaules zīmīgākie hierarhiskie rādītāji, kas atklāj viņa lirikas piederību klasiskā romantisma un neoromantisma ideju lokam. Novitāte F. Bārdas eksistenciālā pārdzīvojuma pētniecībā ir tā tuvība Austrumu filozofiskajai pasaules izjūtai. Īpaša nozīme F. Bārdas eksistenciālajā pārdzīvojumā ir Dzīvības Koka tēlam, kurš ir Dieva ekvivalents.

The aim of the work „Existential Experience in Fricis Bārda's Poetry” is to study states and feelings of existential experience, different images and motives (such as music, flowers, wings, East motives), which are important in the revelation of the existential experience. There are such existential experiences in Fricis Bārda’s poetry: life, love, dreaming, death, loneliness, longing, sadness and pain. These existential experiences are revealed as poet’s poetical world’s most significant indicators, which show that his poetry is close to the ideas of romanticism and neo-romanticism. Novelty in research of F. Bārda’s existential experience is its closeness to East philosophy. Very significant image in F. Bārda’s existential experience is The Tree of Life, which is God’s equivalent.
Existential Experience in Fricis Bārda's Poetry
Keywords: Filoloģija