Pacienta sagatavošanas ietekme uz pašaprūpes atjaunošanu agrīnajā pēcoperācijas periodā pēc koronāro artēriju šuntēšanas - Ozolniece, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma –pacienta sagatavošanas ietekme uz pašaprūpes atjaunošanu agrīnajā pēcoperācijas periodā pēc koronāro artēriju šuntešanas.Pacientiem atrodoties stacionāra ir ļoti liels psiholoģiskais un emocionalais pārdzīvojums un stress,kas var ļoti ietekmēt tālāko pacienta atveseļošanos. Pacientu izglītošana var palīdzēt mazināt trauksmes līmeni un veidot atbalstošas attiecības ar veselības aprūpes speciālistiem pirms operācijas periodā.. Labāk izprast slimības cēloni un samazināt atkārtotas operācijas risku. Darba mērķis -izpētīt pacienta sagatavošanas ietekme uz pašaprūpes atjaunošanu agrīnajā pēcoperācijas periodā pēc koronāro artēriju šuntēšanas. Pētniecības uzdevumi ir apkopot un analizēt teorētiskās literatūras un elektroniskos avotus par aortokoronārās šuntēšanas operāciju un pēcoperācijas periodiem, par pašaprūpi,; analizēt D. Oremas pašaprūpes teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu; izstrādāt pētījuma instrumentu – anketu; veikt kvantitatīvu pētījumu; analizēt pētījumā iegūtos datus; izdarīt secinājumus. Izvirzīta hipotēze – pacienta pašaprūpes atjaunošanas temps agrīnaja pēcoperācijas periodā pēc koronāro artēriju šuntēšanas ir atkarīgs no pirmsoperācijas pacienta sagatavošanas/izglītošanas. Pētījums veikts, izmantojot kvantitatīvo pētniecības metodi, kuras instruments ir anketa. Pētījuma rezultāti liecina, ka darba mērķis ir sasniegts. Izvirzītā hipotēze ir daļēji apstiprinājusies. Atslēgas vārdi:aortokoronārā šuntēšana, pašaprūpe, agrīnais pēcoperācijas periods

The topic of the bachelor's thesis is the effect of patient preparation on the restoration of self-care in the early postoperative period after coronary artery bypass grafting. Educating patients can help reduce anxiety levels and build supportive relationships with health care professionals in the pre-operative period. Better understand the cause of the disease and reduce the risk of re-surgery. The aim of the study was to investigate the effect of patient preparation on the restoration of self-care in the early postoperative period after coronary artery bypass grafting. The tasks of the research are to compile and analyze theoretical literature and electronic sources on aortocoronary bypass surgery and postoperative periods, on self-care; to analyze D. Orem's theory of self-care in connection with the topic of the bachelor's thesis; to develop a research tool - a questionnaire; to carry out a quantitative study; to analyze the data obtained in the research; draw conclusions. Hypothesis - the rate of patient self-care restoration in the early postoperative period after coronary artery bypass grafting depends on the preparation / education of the preoperative patient. The study was conducted using a quantitative research method, the tool of which is a questionnaire. The results of the research show that the goal of the work has been achieved. The hypothesis has been partially confirmed. Keywords: coronary artery bypass grafting, self-care, early postoperative period.
The effect of patient preparation on the restoration of self-care in the early postoperative period after coronary artery bypass grafting
Keywords: Medicīna