Izvēlētu benzoskābes atvasinājumu kristalizācijā iegūtās polimorfās formas nosakošo apstākļu un kontroles iespēju pētījums - Semjonova, Aina (Latvijas Universitāte, 2020)
Polimorfo formu izzināšana un iegūšana ir svarīgs posms farmācijā. Stabilākās formas mēdz būt ar trūkumiem, piemēram, zemu biopieejamību, līdz ar to šis medikaments jālieto lielākās devās. Mainot kristālisko struktūru, var optimizēt zāļu vielu parametrus. Līdz šim nav atklāts vispārīgs mehānisms kā varētu kontrolēt polimorfo formu iznākumus. Viens no mehānismiem ir piedevu jeb templātu izmantošana. Pētījumā apkopota informācija par 2,6-dimetoksibenzoskābes un 3-hidroksibenzoskābes kristāliskajām formām, kuras iegūtas dažādos apstākļos, ar dažādām piedevām un pētījumā izmantotajām metodēm. Eksperimentālajā daļā veikta pētāmo vielu kristālisko formu iegūšana un MD simulācijas, lai noskaidrotu piedevu sorbciju uz kristāla skaldnēm. Ar pulvera rentgendifrakcijas metodes palīdzību raksturotas iegūtās kristāliskās formas.

The discovery and preparation of polymorphic forms are important steps in pharmaceutical manufacturing. Although often easier to prepare and handle, the more stable forms tend to have drawbacks, such as low bioavailability. In this case the drug should be taken in higher doses. However, the physical properties of a drug substance can be optimized by changing the crystalline structure. No general mechanism has been discovered to control crystallization of a particular polymorphic form. The use of additives (templates) is one of promising approached being investigated to allow such control. This work contains information about 2,6-dimethoxy benzoic acid and 3-hydroxybenzoic acid crystalline forms obtained with different conditions and additives and used methods- Xray powder diffraction. In the experimental part the crystalline forms of test substances and MD adsorbtion simulations were obtained.
Study of determinants and control possibilities of polymorph obtained in the crystallisation for selected benzoic acid derivatives
Keywords: Ķīmija; 2,6-dimetoksibenzoskābe; 3-hidroksibenzoskābe; molekulārās dinamikas simulācijas; polimorfās formas; kristalizācija