Baltijas ledus ezera akumulatīvie krasta veidojumi Vidzemes piekrastē - Buls, Toms (Latvijas Universitāte, 2009)
Buls T. Baltijas ledus ezera akumulatīvie krasta veidojumi Vidzemes piekrastē. Maģistra darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultāte, 2009. Darbs ietver 98 lappuses, 57 attēlus un 2 tabulas. Maģistra darbā veikts pētījums par Baltijas ledus ezera akumulatīvo veidojumu morfoloģiju, izplatību un iekšējo uzbūvi Vidzemes piekrastē posmā no Skultes līdz Latvijas – Igaunijas robežai. Darbā raksturota akumulatīvo krasta veidojumu uzbūve, kā arī veikta pētīto krasta formu veidošanās interpretācija. Pētījuma ietvaros veikti plaši urbšanas un zondēšanas darbi Baltijas ledus ezera krasta akumulatīvajos veidojumos, apsekoti vairāki atsegumi karjeros un kartētas krasta līniju robežas. Atsevišķos piekrastes posmos noteikts krasta veidojumu granulometriskais sastāvs pilnā Baltijas ledus ezera nogulumu griezumā. Iegūtie rezultāti apstrādāti RockWorks 2006, StereoNet un ArcMap vidē. Atslēgas vārdi: Baltijas ledus ezers, Vidzemes piekraste, krasta akumulatīvie veidojumi, senās krasta līnijas.

Buls T. Accumulative formations of the Baltic Ice Lake in the Vidzeme Coastal Plain, Latvia. Master’s thesis. Riga, University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Sciences, 2009. 98 pages, 57 figures, 2 tables. This Master’s thesis examines the morphological and geological features of accumulative formations of the Baltic Ice Lake and their distribution in the Vidzeme Coastal Plain between the Skulte village and the Estonian-Latvian border. The very detailed explanation is given about the internal structure and formation of ancient coastal forms for ten study sites. The research was based on data of the extensive test drilling, examination of bedding, mapping of the ancient coastlines and grain size analysis (14 samples). Last one characterises full section of the Baltic Ice Lake sediments in selected places. Field data were further processed using computer software RockWorks2006, StereoNet and ArcMap. Key words: Baltic Ice Lake, Vidzeme Coastal Plain, coastal accumulative formations, ancient shorelines.
Accumulative formations of the Baltic Ice Lake in the Vidzeme Coastal Plain, Latvia
Keywords: Ģeoloģija