Vecāku tiesības uz atvaļinājumu. - Melbārde, Karīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba temats “Vecāku tiesības uz atvaļinājumu” aptver darbinieku, kuru aprūpē ir bērns, tiesību uz darba un ģimenes dzīves līdzsvaru kā mūsdienās pastāvošu problēmsituāciju. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt vecākiem piešķiramo atvaļinājumu tiesisko regulējumu Latvijā, un analizēt tā mijiedarbību ar Latvijas un Eiropas Savienības tiesu praksi vecāku kā īpaši aizsargājamas grupas tiesību aizsardzības jomā, kā arī veikt salīdzinājumu ar citu Eiropas Savienības valstu tiesisko regulējumu. Bakalaura darbā analizēti dažādie atvaļinājumu veidi, kuru izmantošana darbiniekiem, kuru aprūpē ir bērni, rada iespēju līdzsvarot nepieciešamību un vēlmi palikt darba tirgū ar ģimenes dzīvi, kas sevī ietver bērna aprūpi, audzināšanu, kā arī savstarpēju psiholoģiskās saiknes veidošanu ar bērnu. Autore secinājusi, ka tiesiskais regulējums darbinieku privātās un darba dzīves līdzsvarošanu ietekmē labvēlīgi, tomēr joprojām pārāk nepietiekami tiek uzsvērta abu vecāku nepieciešamā iesaiste bērna audzināšanā.

The theme of the bachelor’s thesis “Parental rights to leave” covers the topicality of employees rights to work and family life balance while they are taking care of a child. The aim of the bachelor’s thesis is to study legal regulation of parental leave in Latvia and to analyse its interaction with Latvian and European Union court practice in the field of parents as a special individual group protection, as well as to make a comparison with other European Union country legal regulations. The bachelor’s thesis analyses various types of leave, that balances the employees need to remain in the labour market with family life, that includes childcare as well as mutual psychological connection with the child. The author has concluded that the legal regulation has a positive effect on the work-life balance of employees, however the necessary involvement of both parents in the upbringing of a child is still too insufficiently emphasized.
Parental rights to leave.
Keywords: Juridiskā zinātne; darbinieks; darba devējs; atvaļinājums; māte; tēvs