XML datu bāze satelītu lāzerlokācijas sistēmu kalibrēšanas mērījumiem - Ozoliņš, Gatis (Latvijas Universitāte, 2007)
Mūsdienās satelītu lāzerlokācijas (SLR) precizitāte, atkarībā no mērķa, var tikt mērīta pat ar pāris centimetru kļūdu. Tomēr pastāv gadījumi, kuros ir iespējama lielāka kļūda mērījumos. Pašlaik šādas kļūdas ir iespējams noteikt pēc kalibrēšanas mērījumu apstrādes. Kalibrēšanas mērījumi tiek veikti regulāri, tomēr to nepubliskošana un reta apstrāde ļauj lielas kļūdas noteikt tikai novēloti. Pie tam, līdz šim katra SLR stacija šos mērījumus glabāja patvaļīgā formātā. Lai šo situāciju mainītu, tika izveidots jauns, eksperimentāls, uz XML bāzēts datu formāts, kādā glabāt kalibrācijas mērījumus. Tika izveidots arī serveris šo mērījumu uzkrāšanai, kā arī tīmekļa vietne to operatīvākai vizualizācijai un analīzei. Šā darba ietvaros es izveidoju XML datu bāzi kalibrācijas mērījumu uzkrāšanai un lietojumprogrammas saskarni datu bāzes un tīmekļa vietnes sadarbībai.

Nowadays satellite laser ranging (SLR) precision can be measured in few centimeters depending on target. However there are few cases when larger error can occur. Currently it is possible to detect such errors after processing of calibration measurements. Calibration measurements are made regularly however as they were not published and measurement processing was made rarely, larger errors were determined only later. Also each SLR station calibration measurements stored in different format. New experimental format for calibration measurements was created to change this situation. Also new server was created for stations measurements accumulation and faster data analysis and visualization. During this work i created XML database for accumulation of calibration measurements and application programming interface for database and web application collaboration.
XML database for satellite laser ranging calibration data
Keywords: Datorzinātne