Ķermeņa pašcieņas un kibertiranizēšanas rādītāju sakarības un atšķirības zēnu un meiteņu grupās - Bevza, Lauma (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas ir sakarības un atšķirības starp ķermeņa pašcieņas un kibertiranizēšanas rādītājiem zēnu un meiteņu grupās un noskaidrot, vai pastāv sakarība starp šiem rādītājiem kopējā izlasē. Pētījuma grupa sastāv no 114 respondentiem (M=15,73, SD=1,12) vecumā no 14 līdz 17 gadiem, 56 zēni un 58 meitenes. Pētījuma datu ieguvei tika izmantota Eiropas kibermobinga intervences projekta aptauja (The European Cyberbullying Intervention Project Questionnaire, Del rey et al., 2015) un Ķermeņa pašcieņas aptauja (The Body-Esteem Scale, Franzoni & Shields, 1984). Pētījuma rezultāti parāda, ka pastāv statistiski nozīmīga negatīva saistība starp kiberviktimizāciju un ķermeņa pašcieņu kopējā izlasē. Netiek novērotas statistiski nozīmīgas sakarības un atšķirības starp abiem mainīgajiem ne zēnu, ne meiteņu izlasēs. Rezultāti norāda uz statistiski nozīmīgu pozitīvu saistību starp kiberviktimizāciju un kiberagresiju abu dzimumu grupās. Atslēgas vārdi: kibertiranizēšana, ķermeņa pašcieņa, dzimums, pusaudži

The aim of this study was to investigate the relationships and differences in body-esteem and cyberbullying indicators in groups of boys and girls and determine if there are any relation between these indicators in general sample. The research sample consists of 114 respondents in age from 14 to 17, 56 boys and 58 girls (M=15,73, SD=1,12). To obtain data for the research The European Cyberbullying Intervention Project Questionnaire and The Body-Esteem scale were used. The study results showed a statistically significant negative correlation between cybervictimization and body-esteem in general sample. There were no significant correlations or differences between these two indicators in both gender groups. The study results also showed a statistically significant positive correlation between cybervictimization and cyberaggression in both gender groups. Key words: cyberbullying, body-esteem, gender, teenagers
Relationships and differences in body-esteem and cyberbullying indicators in groups of boys and girls
Keywords: Psiholoģija; kibertiranizēšana; ķermeņa pašcieņa; dzimums; pusaudži