Produktīva darba prombūtne: Darba prombūtnes slimības dēļ ietekme uz produktivitāti Latvijā un Norvēģijā - kvantitatīva un kvalitatīva perspektīvs - Konstante, Monta (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba “Produktīva darba prombūtne: Darba prombūtnes slimības dēļ ietekme uz produktivitāti Latvijā un Norvēģijā - Kvantitatīvs un Kvalitatīvs Perspektīvs” ir izstrādāta, lai pētītu prombūtni no darba slimības dēļ saistībā ar produktivitāti, kā arī lai noteiktu attiecību starp produktivitāti un ar slimību saistītu prombūtni un piedāvātu galvenokārt Latvijas valdībai ieteikumus produktivitātes uzlabošanai, kamēr darbinieki ir slimības prombūtnē. Produktivitāte ir būtiska valsts izaugsmei, un slimības lapas ir daļa no valsts sociālās un veselības politikas, kuras mērķis ir saglabāt iedzīvotāju labklājību, vienlaikus ir iespējams saglabāt produktivitātes līmeni neskatoties uz prombūtni slimības laikā. Šis bakalaura darbs aptver teorētiskos priekšstatus par produktivitāti un slimības prombūtnes tendencēm. Bakalaura darbs atspoguļo Latvijas un Norvēģijas slimības lapu sistēmas un produktivitāti, kā arī ir izstrādāts pētījums izmantojot kvantitatīvus un kvalitatīvus datus kas norāda uz gradētās slimības lapas priekšrocībām produktivitātes kontekstā. Balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, autora aprēķini un interpretācija tiks izmantota, lai pielietotu Norvēģijas praksi kā piemēru darba produktivitātes uzlabošanai Latvijā.

The aim of the bachelor thesis “Productive Work Absence: Effects of Work Absences Due to Illness on Productivity in Latvia and Norway - Quantitative & Qualitative Perspective” has been developed to research work sickness absences in relation to productivity, as well as determine a relationship between productivity and sickness absences and propose suggestions mainly for the Government of Latvia to enhance productivity whilst employees are on sick leaves. Productivity is essential to a country's growth and sick leaves are a part of national social and healthcare policies, which aim at maintaining citizen wellfare, whilst making it possible to maintain productivity despite sick leave absences. This bachelor's thesis covers theoretical concepts regarding productivity and trends in sick leave. The thesis examines the sick leave systems and productivity in Latvia and Norway as well as perform research utilizing both quantitative and qualitative data to highlight the advantages of graded sick leave in the context of productivity. Based on the results obtained, the author’s calculations and interpretations will be used to apply Norwegian practices as an example for improving work productivity in Latvia. Keywords: productivity, sick leave, absenteeism, presenteeism, Latvia, Norway
Productive Work Absence: Effects of Work Absences Due to Illness on Productivity in Latvia and Norway - Quantitative & Qualitative Perspective
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; produktivitāte; slimības lapa; prombūtne simības dēļ; klātbūtne; Latvija