Latvijas elektroenerģijas patēriņa ekonometriskā analīze un prognoze - Karevs, Artjoms (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā apskatīti elektroenerģijas patēriņu raksturojošie rādītāji, veikts pētījums par elektroenerģijas patēriņa ietekmējošiem faktoriem Latvijā, veikta prognoze 5 gadiem. Pētījumi par Latvijas elektroenerģijas patēriņa analīzi un prognozi pēdējos gados nav izplatīti. Vairāki ir veikti pirms vairāk nekā 10 gadiem. Analīze ļauj veikt nākotnes prognozes, kas ir noderīgas valstij, enerģētikas uzņēmumiem un investoriem. Darba mērķis ir, balstoties ekonometriskajā analīzē, novērtēt Latvijas elektroenerģijas patēriņa atkarību no ekonomiskiem faktoriem, veikt prognozi par 5 gadiem. Gala rezultāti liecina, ka ietekmējošie faktori ir iedzīvotāju dabiskais pieaugums, bezdarba līmenis, IKP uz 1 iedzīvotāju, inflācija, vidējā temperatūra, ieguves nozares rūpniecības indekss. Aprēķinātā prognozē patēriņš samazināsies pēc 5 gadiem.

The Bachelor’s describes characteristic indicators of the electricity consumption, analyses factors influencing electricity consumption in Latvia. Forecast for 5 years has been performed. Studies on the analysis and forecast of Latvia's electricity were not popular in recent years. Several have been made more than 10 years ago. The analysis allows making future forecasts that are useful for the state, energy companies and investors. The main objective is, based on the econometric analysis, to assess Latvia's electricity consumption dependency on economic factors, to make a forecast for 5 years. The results show that the influencing factors are natural population growth, unemployment rate, GDP per capita, inflation, average temperature, industrial index of the mining sector. The electricity consumption is projected to decline in 5 years.
Econometric analysis and forecast of the electricity consumption in Latvia
Keywords: Ekonomika; elektroenerģijas patēriņš; elektroenerģijas patēriņa analīze; elektroenerģijas patēriņa prognoze; lineāra daudzfaktoru regresija; elektroenerģijas patēriņš Latvijā