Diferencēta mācību pieeja lingvistiski neviendabīgā vidē sociālo zinību un vēstures satura apguvei 4. klasē - Vavilova, Arina (Latvijas Universitāte, 2025)
Diplomdarbs veltīts diferencētas mācību pieejas izmantošanai lingvistiski neviendabīgā vidē 4. klases sociālo zinību un vēstures stundās. Pētījuma aktualitāti nosaka mācību pāreja uz valsts valodu skolēniem ar atšķirīgu latviešu valodas prasmi. Tika veikta skolēnu anketēšana un novērojumi, lai izvērtētu mācību pieejas ietekmi uz izpratni un valodas pārliecību. Rezultāti apliecina, ka diferencēti, valodas līmenim atbilstoši uzdevumi, vizuālie līdzekļi un sadarbība veicina satura apguvi un emocionālo drošību. Skolēni izrādīja augstāku motivāciju un lielāku drosmi izteikties latviešu valodā. Diplomdarbā izstrādāti praktiski ieteikumi diferencēta mācību procesa īstenošanai.

This thesis is dedicated to the implementation of a differentiated teaching approach in linguistically diverse environments during 4th-grade social studies and history lessons. The relevance of the study is based on the transition to instruction in the state language for students with varying levels of Latvian language proficiency. Student surveys and classroom observations were conducted to assess the impact of the teaching approach on content comprehension and language confidence. The results confirm that differentiated, level-appropriate tasks, visual aids, and collaborative methods promote content acquisition and emotional safety. Students demonstrated increased motivation and greater courage to express themselves in Latvian. The thesis includes practical recommendations for implementing a differentiated learning process.
Differentiated learning approach for the acquisition of social science and history content in a linguistically heterogeneous environment in the 4th grade
Keywords: Izglītības zinātnes; diferencēta mācību pieeja; lingvistiski neviendabīga vide; pāreja uz Vienotu Skolu; sociālās zinības un vēsture