Eksperta atzinums kā pierādījums kriminālprocesā - Sārta, Paula (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “Eksperta atzinums kā pierādījums kriminālprocesā”. Bakalaura darba aktualitāti var pamatot ar to, ka eksperta atzinums nereti ir viens no pierādījumiem, ar kura palīdzību iespējams konstatēt personas vainu noziedzīgā nodarījumā. Lai gan nevienam no pierādījumiem nevar piedēvēt augstāku ticamību, eksperta atzinuma izmantošana reizēm ir nozīmīga, lai pamatotu tādus kriminālprocesam būtiskus faktus, kurus citādāk noskaidrot nebūtu iespējams. Tāpēc ir svarīgi ievērot KPL paredzēto procedūru, lai iegūtu atbilstošu pierādījumu. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt eksperta atzinuma kā kriminālprocesuālā pierādījuma teorētiskos un praktiskos aspektus, noskaidrot, kādi apstākļi ietekmē eksperta atzinuma izmantošanu kriminālprocesā, kā arī aplūkot ar to saistītās problēmas un piedāvāt iespējamus risinājumus.

The topic of this bachelor’s thesis is “Expert opinion as evidence in criminal procedure”. The relevance of this bachelor’s thesis can be justified by the fact that an expert opinion is often one of the pieces of evidence through which a person’s guilt in a criminal offense can be established. Although no piece of evidence can be attributed with greater credibility than another, the use of an expert opinion is sometimes important to substantiate essential facts for the case that would otherwise be impossible to prove. Therefore, it is important that the procedure prescribed by the Criminal Procedure Law is observed in the process of obtaining and evaluating this type of evidence. The aim of this bachelor’s thesis is to study the theoretical and practical aspects of expert opinion as criminal procedural evidence, to identify the factors that influence the use of such an opinion in criminal proceedings, as well identify the related issues, and propose possible solutions.
Experts opinion as evidence in criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; eksperta atzinums; eksperts; ekspertīze; pierādījums; kriminālprocess