Operētājsistēmu virtualizācijas rīku analīze un novērtējums - Hiļevaja, Diāna (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbā „Operētājsistēmu virtualizācijas rīku analīze un novērtējums” ir apskatīti vairāki jauni virtualizācijas tehnoloģijas rīki, salīdzinot tos ar jau esošajiem uzņēmuma „ABC” serveru virtualizācijas un konsolidācijas produktiem. Tiek izskatīts virtualizācijas jēdziens, tipi un dažādu izstrādātāju produkti. Darbā tiek aprakstīta esošā serveru sistēma, izveidota datortīkla shēma, apkopoti dati par pazīstamākajiem virtualizācijas tehnoloģijas produktiem (Citrix Xen, Microsoft, VMware, Parallels), to funkcijām un pieejamību, kā arī izveidota bezmaksas produktu kopējā salīdzinājuma tabula. Aprakstītais risinājums balstās uz VMware ESX un VMware Server dažādu versiju īpašību analīzes un jaunāko iespēju izskatīšanas. Darba mērķis ir dažādu virtualizācijas rīku analīze, novērtējums un eksistējošās sistēmas uzlabošana, ņemot vērā iespējamo OS atbalstu, pēc iespējas mazākas izmaksas un ieviešanas sarežģītību.

Bachelor thesis „OS virtualization tool analysis and evaluation” shows different new virtualization technology tools, compared with existing company “ABC” server virtualization and consolidation system. At first, the word virtualization and its types are defined. Network schema is being created, current server system and well known virtualization products (such as Citrix Xen, Microsoft, VMware, Parallels) are being described, showing their functions and possibilities. Free available virtualization tools are compared and sorted. This work is based on different VMware ESX and VMware Server edition functional analysis and new capability exploration. The aim of this thesis looks at different virtualization software analysis, evaluation and current system improvement, taking in consideration supported OS and the possibility to minimize expenses and implementation complexity.
OS virtualization tool analysis and evaluation
Keywords: Datorzinātne