Lauksaimniecības attīstības finansiālais nodrošinājums - Jevtejevs, Valdis (Latvijas Universitāte, 2007)
Lauksaimniecības nozarē aktuāla ir kļuvusi tās attīstība un finansiālais nodrošinājums – Eiropas Savienības subsīdijas, aizņēmumi no kredītiestādēm un iegūtā peļņa no saimnieciskās darbības, lai nodrošinātu pastāvīgu ražošanu un uzņēmējdarbības veicināšanu lauku reģionos tās turpmākā darbībā. Diplomdarba mērķis ir iepazīties ar priekšrocībām lauksaimniecības finansiālā nodrošinājuma attīstībā, kredītresursu piesaistē un finanšu plūsmas uzlabošanā, kā arī ar to trūkumiem. Eiropas Savienība atbalsta lauksaimniecības nozares attīstību visās dalībvalstīs, ko Latvijas varas iestādes vēl nespēj pilnvērtīgi apgūt un piedāvāt zemniekiem saprotamā valodā. Tiek piedāvāti dažādi līdzekļi lauksaimniecības darbībai – subsīdijas, aizdevumi u.c., kuras saņemšanu palēnina birokrātiskas prasības un lauksaimnieku zināšanu trūkums, kā arī papildus izdevumi ar lauku apsaimniekošanu nesaistītām aktivitātēm. Draudus rada Eiropas Savienības un Pasaules Tirdzniecības organizācijas nosacījumi dažādu lauksaimniecības sektoru darbības pārstrukturizēšanai un tirdzniecības kvotu veidošanā, kas veicina nevienlīdzīgu konkurenci lauku produkcijas realizācijai.

Financial guarantee and growth has become the most current topic in the agricultural sector – the European Union’s subsidies, loans from credit institutions and gained profit from agricultural activities to provide constant production and promotion of the country region undertaking for its further actions. The aim of the diploma paper is to get acquainted with the benefits in evolution of agricultural financial provision, credit resource attraction and financial flow enhancement, as well as with their flaws. The European Union supports agricultural development in all participating nations, those Latvian authorities can not achieve completely and to provide it to farmers in an understandable way. Different means of agricultural undertaking are being provided – subsidies, loans etc., which receipt is delayed by bureaucratical requirements and lack of knowledge of farmers, as well as with additional expenses on not agriculturally related activities. Threats are caused by the European Union’s and the World Trading Organization’s terms for different agricultural branch activity reorganizations and trading quota forming, that promote unequal competition in realization of agricultural production.
Financial guarantee of agriculture's growth
Keywords: Vadībzinātne