Mazbērna vecuma bērnu veiksmīgas adaptācijas nosacījumi pirmsskolā - Meijere, Inese (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba tēma: Mazbērna vecuma bērnu veiksmīgākas adaptācijas nosacījumi pirmsskolā. Kvalifikācijas darba autore: Inese Meijere Kvalifikācijas darba mērķis: Pētīt mazbērna vecuma bērnu veiksmīgākas adaptācijas nosacījumus pirmsskolā. Kvalifikācijas darba galvenie uzdevumi: •Analizēt psiholoģijas un pedagoģijas zinātnes literatūru par adaptāciju. •Praktiski izpētīt mazbērna vecuma bērnu veiksmīgākas adaptācijas nosacījumus pirmsskolā •Apkopot pētījuma iegūtos rezultātus, izveidot secinājumus. Pētījuma hipotēze: Mazbērna vecuma bērnam adaptācija būs sekmīga, ja būs laba sadarbība starp pirmsskolas izglītības iestādi un vecākiem. Darba gaita: Darba autore veica zinātniskās literatūras izpēti un analīzi, kas saistīta ar adaptāciju. Tika skatīti vairāku darbu autori, kā Dž. Boulbijs, V. Batņa, S. Gailuma, V. Golubina, Ž. Piažē u.c. darba autori. Pētījumā tika izmantota teorētiskā un empīriskā pētījuma metode. Darba autore veica privātās pirmsskolas izglītības iestādes “X” jaunākās grupas bērnu vecāku anketēšanu, veica grupas bērnu novērošanu gan pētījuma sākumā, gan beigās, kā arī veica regulāras pārrunas ar vecākiem un sniedza ieteikumus visa pētījuma norises laikā. Pētījuma nobeigumā tika apstiprināta kvalifikācijas darba izvirzītā hipotēze “Mazbērna vecuma bērnam adaptācija būs sekmīga, ja būs laba sadarbība starp pirmsskolas izglītības iestādi un vecākiem.” Darba struktūra: Darbs sastāv no 2 daļām: teorētiskās un praktiskās, darba apjoms 34 lpp.,19 literatūras un informācijas avoti, 10 attēli, 3 tabulas, 2 pielikumi. Atslēgas vārdi: adaptācija, mazbērna vecums, sadarbība ar vecākiem, rotaļas.

Subject of qualification work: conditions for sucessful adaptation of toddlers in preschool. Author of the Qualification work: Inese Meijere Object of the Qualification work: to study the conditions for sucessful adaptation of toddlers in preschool. Main tasks of the qualification work: • Analyse the literature of psychology and pedagogical science of adaptation. • Practically explore the conditions for sucessful toddlers adaptation in preschool. • Summarize the results of the study, draw conclusions. Study hypothesis: Adaptation will be successful for a toddler if there is good collaboration between the preschool and parents. Work progress: the author carried out research and analysis of scientific literature related to adaptation. The authors of several works were viewed, as J. Bowlby, V. Batņa, S. Gailuma, V. Golubina, J. Piaget etc. The study used theoretical and empirical study method. The author conducted a survey of parents of children in the younger group of the private preschool institution “X,” performed group child monitoring both at the beginning and at the end of the study, and conducted regular discussions with parents and made recommendations throughout the study. At the end of the study, the qualification work hypothesis was confirmed: “Adaptation will be successful for a toddler if there is good co-operation between the preschool and parents.” Structure of work: the work consists of 2 parts: theoretical and practical, volume of work 34 pages, 19 sources of literature and information, 10 images, 3 tables, 2 annexes. Keywords: adaptation, toddler in preschool, working with parents, games.
Conditions for sucessful adaptation of toddlers in preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; adaptācija; mazbērna vecums; sadarbība ar vecākiem; rotaļas