Žurnāla Forbes virsrakstu linvistiskās raksturiezīmes - Meļņičuka, Estere (Latvijas Universitāte, 2018)
Laikrakstu valodas stilu, kā jebkuru citu stilu, vienmēr noteica īpašas lingvistiskas iezīmes, tomēr mūsdienās tas ir kļuvis populārs arī dažādos formātos - gan drukātā, gan elektroniskā formātā. Tādēļ var teikt, ka laikrakstu stils un virsrakstu valoda tiek pielāgota atbilstošam saziņas kanālam, caur kuru tā ir sūtīta. Šis pētījums ir vērsts uz laikrakstu virsrakstu analīzi un to lingvistiskām iezīmēm Forbes žurnālā. Šī pētījuma mērķis ir noteikt visbiežāk izmantotos lingvistiskos rīkus virsrakstu izveidē, kā arī salīdzināt šo rīku izmantošanas atšķirības drukātos un tiešsaistes virsrakstos. Vēl viens aspekts, kas tika analizēts, bija - vai virsraksti tiešsaistē atbilst tām pašām valodas normām, kurām atbilst virsraksti drukātā formātā. Balstoties uz 39 virsrakstu analīzes var secināt, ka virsraksti tiek veidoti tādā veidā, lai tiktu panākti to saziņas mērķi, t.i. piesaistīt lasītājus un sniegt informāciju par rakstu. Tomēr, tika secināts, ka lingvistisko iezīmju izmantošana drukātos un tiešsaistes virsrakstos atšķiras, tā kā tiešsaistes virsraksti tiek izveidoti, lai tos varētu viegli atrast dažādās interneta meklētājprogrammās.

As any style, newspaper style has always been determined by specific linguistic features, but recently it has expanded to a new format and now it exists in print and online versions. The new channel necessitated some adjustments in newspaper style in general and the language of headlines in particular. The present paper focuses on linguistic peculiarities of headlines in Forbes, with the goal to determine and compare the most frequent ones in print and online version of the magazine. The question is whether online headlines conform to the same conventions and serve the same functions as print headlines. The research method used in this paper is corpus-based linguistic analysis. The analysis of 39 headlines shows that despite their differences both types of headlines are created to achieve their communicative goals, i.e. to attract the reader and to give some information about the article. However, it was concluded that the use of linguistic means in print and online headlines differ and mostly because the latter are specifically created to be easily found through various search engines.
Linguistic Features of Forbes Headlines
Keywords: Valodniecība; laikraksts; lingvistiskās iezīmes; virsraksts tiešsaistē; drukāts virsraksts; saziņas mērķis