Disciplinārsodu piemērošanas prakse un tās saistība ar resocializāciju - Raipulis, Uvis (Latvijas Universitāte, 2020)
Pēdējā laikā arvien biežāk tiek pētīta ieslodzīto personu resocializācija, atstājot novārtā tādu tēmu kā disciplinārsodu piemērošana ieslodzītajiem, kas ir vienlīdz svarīga, jo disciplinētība ir viens no resocializāciju ietekmējošiem faktoriem. Darba mērķis ir noskaidrot disciplinārsodu piemērošanas praksi un tās īpatnības ieslodzījuma vietās, analizēt soda izciešanas režīma pamatnoteikumu un citu ieslodzītajiem uzlikto pienākumu ievērošanu, to neievērošanas gadījumā izvērtēt pārkāpumus un par tiem piemērotos sodus un rast secinājumus, kā to neievērošana var ietekmēt ieslodzītā resocializācijas gaitu. Mērķa sasniegšanai darbā ir nepieciešams analizēt cietumu un ieslodzīto klasifikācijas vēsturisko attīstību, pētīt un analizēt ieslodzīto veiktos pārkāpumus ieslodzījuma vietās un par tiem piemērotos disciplinārsodus, kā arī analizēt ieslodzīto resocializāciju un tās saistību ar disciplīnu.

Recently, the re-socialization of prisoners has been increasingly studied, neglecting the issue of disciplinary sanctions against prisoners, which is equally important, among other things, because discipline is one of the factors influencing re-socialization. The aim of the work is to find out the practice of disciplinary sanctions and its peculiarities in prisons, to analyze the observance of the basic rules of the penitentiary regime and other obligations imposed on prisoners, and to assess violations and penalties imposed on them. To achieve this goal, it is necessary to analyze the historical development of the classification of prisons and prisoners, to study and analyze the violations committed by prisoners in prisons and the disciplinary sanctions applied to them, and analyze the re-socialization of prisoners and it’s relation with discipline.
Disciplinary punishment application practice and its relation to resocialization
Keywords: Juridiskā zinātne; Disciplinārsods; Resocializācija; Ieslodzītie; Notiesātie; Ieslodzījuma vieta