Vēsturiskā laika leksiskās norādes Mihaila Šiškina romānā «Venēras mats». - Shakirova, Darya (Latvijas Universitāte, 2024)
Darya Shakirova Vēsturiskā laika leksiskās norādes Mihaila Šiškina romānā «Venēras mats»: вakalaura darbs – Rīga, 2024. – 61 lpp. Darbs veltīts vēsturiskā laika specifikas leksisko norāžu apzināšanai Mihaila Šiškina romānā-kolāžā “Veneras mats”. Autors izvirzījis mērķi sastādīt romāna leksikonu un pavadīt to ar minimālu komentāru. Mērķa īstenošanu veicināja šādu metožu izmantošana: meklēšanas, apraksts, teksta analīze, klasifikācija, komentārinterpretācija. Darbs dalās divās galvenajās daļās. Pirmajā daļā aplūkotas mākslas teksta pazīmes un pieejas tā izpētei, vēsturiskā laika jēdziens daiļliteratūrā, mākslas laiks kā teksta kategorija, vēsturiskā laika veidošanas leksiskie līdzekļi mākslas tekstā un romāna kolāžas žanra īpatnības. Otrajā daļā tiek prezentēts un komentēts romāna leksikons, kas ietver leksiskās norādes, kas atspoguļo četru romāna laikmetu specifiku. Pētījums varētu ieinteresēt filoloģijas studentus, kā arī visus, kam interesē šī problemātika.

Darya Shakirova Lexical indicators of historical time in Mikhail Shishkin’s novel «Venus’s Hair»: вachelor's work – Riga, 2024-61 pp. The work is devoted to the identification of lexical indications of the peculiarities of historical time in the novel collage of Mikhail Shishkin “Venus’s Hair”. The author intended to produce a lexicon of the novel and to accompany it with a minimum comment. The following methods contributed to the realization of the objective: search, description, text analysis, classification, commentary-interpretation. The work is divided into two main parts. The first part deals with the signs of the artistic text and the approaches to its study, the notion of historical time in the artistic literature, the artistic time as a textual category, the lexical means of creating historical time in the artistic text and the genre features of the collage novel. The second part presents and comments on the lexicon of the novel, which includes lexicons reflecting the specificities of the four time periods of the novel. The study may interest philosophy students as well as anyone interested in the subject.
Lexical Indicators of Historical Time in Mikhail Shishkin’s Novel “Maidenhair”.
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; роман-коллаж; Михаил Шишкин; «Венерин волос»; историческое время; коллажность