Eiropas Savienības un starptautiskā regulējuma mijiedarbība un piemērošanas problemātika bērnu pārrobežu nolaupīšanas civiltiesisko aspektu jomā - Igovena, Evita (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba tēma ir „Eiropas Savienības un starptautiskā regulējuma mijiedarbība un piemērošanas problemātika bērnu pārrobežu nolaupīšanas civiltiesisko aspektu jomā”. Darbs ir izstrādāts par 1980.gada 25.oktobra Hāgas konvencijas par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem un 2003.gada 27.novembra Padomes Regulas (EK) Nr. 2201/2003 par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību un par Regulas (EK) Nr. 1347/2000 atcelšanu piemērošanu un savstarpējo mijiedarbību. Palielinoties ģimeņu skaitam, kurās vecāki ir dažādu valstu pilsoņi, palielinās arī bērnu civiltiesiskās nolaupīšanas gadījumu skaits. Tiesiskais regulējums ir vērsts uz to, lai ierobežot prettiesiskās aizvešanas gadījumu skaitu, bet, ja tas jau ir noticis, tad šim regulējumam ir jānodrošina ātra situācijas atrisināšana. ES valstīs prettiesisku bērnu aizvešanu un bērnu atgriešanas procesu nosaka un regulē vairāki normatīvie akti, un tieši tāpēc rodas dažādas neskaidrības tos pielietojot un interpretējot. Darbā ir apskatīti būtiskākie Hāgas Konvencijas un Briseles IIbis regulas mijiedarbības aspekti un Eiropas Savienības Tiesas un Eiropas Cilvēktiesību tiesas aktuālākās atziņas.

The title of Master's thesis is “European Union and international regulation interaction and application problems of child cross - border abduction in civil aspects field.” It is developed to research the application and interaction of Convention of 25 October 1980 on the Civil Aspects of International Child Abduction and Council Regulation (EC) No 2201/2003 of 27 November 2003 concerning jurisdiction and the recognition and enforcement of judgments in matrimonial matters and the matters of parental responsibility, repealing Regulation (EC) No 1347/2000. The number of families in which the parents are citizens of different countries or different nationalities are increasing so also increase children's civil abduction cases. The legal regulations are aimed to limit the number of cases of child abduction, but if it has already happened, then these rules are to ensure the rapid resolution of the situation. In the EU countries child abduction and child return process is determined and regulated by a number of laws and regulations, and it leads to a variety of uncertainties in interpreting and applying them. The paper deals with the most important aspects of The Hague Convention and the Brussels IIbis Regulation interaction, and gets to know the European Court of Justice and the European Court of Human Rights topical knowledge.
European Union and international regulation interaction and application problems of child cross - border abduction in civil aspects field
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesiskā regulējuma mijiedarbība; bērna intereses; ātra atgriešana; bērna viedoklis