Pozitīvas attieksmes veidošanās pret rokdarbu nodarbībām pirmsskolas izglītības iestādē 5 līdz 6 gadus veciem bērniem - Zilberte, Ilze (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba autors – Ilze Zilberte Darba nosaukums – Pozitīvas attieksmes veidošanās pret rokdarbu nodarbībām pirmsskolas izglītības iestādē 5 – 6 gadus veciem bērniem. Darba mērķis – izpētīt teorētiski un praktiski, kā iespējams sekmēt pozitīvas attieksmes veidošanos pret rokdarbu nodarbībām pirmsskolas izglītības iestādē 5 - 6 gadus veciem bērniem. Darba apjoms – 49 lpp. Darbs sastāv no 2 daļām, 8 apakšnodaļām, 15 attēliem, 4 tabulām, izmantotās literatūras un informācijas avotiem, 7 pielikumiem. Teorētiskajā daļā tika pētīta 5 – 6 gadus vecu bērnu attīstība. Apkopotas psihologu un pedagogu atziņas, par pirmsskolas vecuma bērnu attīstības iespējām rokdarbu nodarbībās, kā arī atziņas par pozitīvas attieksmes būtību un veicināšanas iespējām pirmsskolā. Empīriskajā daļā tika veikta pirmsskolas pedagogu darbības izpēte rokdarbu nodarbībās, praktiskā darbībā vēroti bērni, lai izveidotu uzdevumu kopu pozitīvas attieksmes veidošanai pret rokdarbu nodarbībām pirmsskolā, to aprobācija un rezultātu analīze. Apkopotie rezultāti apliecina, ka bērna attieksme pret rokdarbiem ir cieši saistīta ar pieaugušā attieksmi pret tiem un bērna iespēju ieviest radošas izpausmes darba realizācijā. Pirms darba sākšanas ir nepieciešams izzināt bērna intereses, kā arī ir nepieciešama pieaugušā iedvesmojošā ticība, ka bērnam viss izdosies.

Research done by - Ilze Zilberte Title of the research: Creating a positive attitude to handicraft lessons for 5 till 6 years old children in preschool. The theme of the work is to research theoretically and practically approaches that might improve creating positive attitude towards handcraft classes in preschool for 5-6 years old children. Research volume - 49 pages. The research consists of 2 chapters, 8 subchapters, 15 pictures, 4 tables, bibliography and sources of information, and 7 annexes. Theoretical part includes a research on development of 5-6 years old children. The main ideas of psyhcologists and teachers about possibilities of preschooler’s development in handcraft classes have been summarized, as well as ideas about the essence and improvement of positive attitude in preschool. In the empirical part teacher’s actions during handcrafts classes and children in action were observed in order to create an activity set to improve creating positive attitude towards handcrafts in preschool, and also researched its approbation and analysis of results. The results show that child’s attitude towards handcraft is closely related to adult’s attitude towards handcraft and child’s possibility to turn his/her creativity into something real. Before starting any creative actions it is important to find out more about child’s interests and also ensure that the adult inspires and expresses his/her belief in child’s abilities.
Creating a positive attitude to handicraft lessons for 5 till 6 years old children in preschool
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; rokdarbi; attieksme; pozitīvs; pirmsskola; bērni