Valsts aģentūru reformēšanas izvērtējums Latvijā 1995.g. – 2001.g. un 2007.g. – 2009.g. - Krūmiņliepa, Antra (Latvijas Universitāte, 2010)
Par sava bakalaura darba tēmu es izvēlējos publiskā sektora reformēšanu un darba nosaukums ir „Valsts aģentūru reformēšanas izvērtējums Latvijā 1995.-2001. un 2007.-2009.” , jo darbā tiks apskatītas Latvijas publiskās pārvaldes reformas un, tajā skaitā, arī valsts un pašvaldību aģentūru izveidošanas un darbības izvērtējumu, kas tiks skatīti, salīdzinot ar Lielbritānijas publiskā sektora reformām 20. gs. astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados, kuru rezultātā tika izveidotas un joprojām veiksmīgi darbojas tā saucamās „Next Steps” aģentūras, par kuru līdziniecēm varētu uzskatīt arī Latvijas aģentūras. Turklāt darba gaitā tiks mēģināts saskatīt, kādi faktori ietekmēja Lielbritānijas reformu norisi un vai šie paši faktori ir saskatāmi arī Latvijas reformu procesā. Tiks izmantoti Deivida Osborna un Teda Geblera definētie astoņi faktori, kas veicina fundamentālas pārmaiņas publiskās pārvaldes sektorā. D. Osborns un T. Geblers apgalvo, ka ne vienmēr ir novērojami visi faktori, bet vismaz pusei no tiem ir jābūt. Izvirzītā hipotēze tādējādi ir sekojoša: valsts aģentūru reformēšanas process Latvijā neizdevās, jo bija novērojami mazāk par pusi no fundamentālas pārmaiņas publiskās pārvaldes sektorā veicinošajiem faktoriem. Darba rezultātā autore nonāca pie secinājuma, ka Lielbritānijas publiskās pārvaldes sektora reformu procesā bija novērojami pieci faktori un, acīmredzot, tieši tāpēc šīs reformas bija veiksmīgas, taču Latvijas gadījumā ir novērojami tikai trīs faktori, kamēr pārējo vai nu nav vispār, vai arī tie ir novērojami pārāk nenozīmīgā mērā. Tādēļ darba sākumā izvirzīto hipotēzi – valsts aģentūru reformēšanas process Latvijā neizdevās, jo bija novērojami mazāk par pusi no fundamentālas pārmaiņas publiskās pārvaldes sektorā veicinošajiem faktoriem – var uzskatīt par pierādītu.

The title of this paper is „The Evaluation of the Reform Process of Public Sector Agencies in Latvia from 1995-2001 and 2007-2009”. Working on this paper is devoted to the public sector reform process in Latvia, as well as establishment and performance evaluation of the public agencies in Latvia. Both of them will be discussed in comparison with the British public sector reforms at the end of 20th century, which led to the establishment of the so-called "Next Steps" agencies. There will be an attempt to discern what factors influenced the British reform process and whether the same factors are seen in the Latvian reform process. David Osborne and Ted Gaebler defined eight factors which are necessary to contribute fundamental changes in the public sector. D. Osborne and T. Gebler claim that it is not necessarily all of the eight factors would occur, but at least half of them should. The hypothesis therefore is: The process of reforming the public agencies in Latvia failed as was observed less than one half of the factors of fundamental change. At the end of the paper the author came to the conclusion that the British public sector reform process was successful because there was evidence of at least five factors, but in Latvia it is observed only three of them. Therefore, the early hypothesis - state agency reform process in Latvia failed as was observed less than one half of the factors of fundamental change of David Osborne and Ted Gaebler - can be regarded as proven.
Evaluation of the Public Sector Agencies Reform Process in Latvia from 1995 - 2001 and 2007 - 2009
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)