Mājdzīvnieku (suņu un kaķu) ikdienas pastaigu mikroģeogrāfijas Līgatnē - Ābeltiņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbā „Mājdzīvnieku (suņu un kaķu) ikdienas pastaigu mikroģeogrāfijas Līgatnē” mērķis ir izvērtēt mājas dzīvnieku (kaķu un suņu) ikdienas mikroģeogrāfijas Līgatnes ciema piemērā, balstoties uz cilvēku – dzīvnieku mijattiecībām, prakšu analīzi ārtelpās. Darbs pamatā ir vietas studija, kas balstās uz iedzīvotāju aptaujām un intervijām, lauka pētījumiem – teritorijas apsekojumiem, novērojumiem un fotofiksācijām, kā arī GPS izsekošanas ierīču datiem. Darbs ir veidots par divām atšķirīgām Līgatnes vietām – privātmāju un daudzdzīvokļu teritorijām. Darbā pētītas mājdzīvnieku ārtelpu staigāšanas prakses un analizēti to telpiskie aspekti. Tajā sniegta interpretācija par cilvēku un dzīvnieku attiecību izpausmēm mūsdienās. Noteikts, ka mājdzīvnieku ikdienas pastaigām tiek izvēlētas pagalmu teritorijas, dažādās zaļo zonu teritorijas – sporta laukumi, mazdārziņi, pļavas, tāpat arī meža takas. Suņu ikdienas pastaigu izvēle ir atkarīga no saimnieka ikdienas režīma, nodarbošanās, tā laika vai vēlmēm. Pētījums pierāda, ka cilvēku un dzīvnieku attiecības ir kļuvušas ciešākas un sabiedrība mājdzīvniekus vērtē daudz augstāk kā agrāk.

The aim of Master's thesis, "Everyday microgeographies of pets in Ligatne”, is to evaluate everyday microgeographies of pets in Ligatne, basing on human – animal relationships and outdoor practise analysis. Thesis is conducted as a case study, based on survey and interviews, field work - observations, photo fixation and GPS tracking device data. Study is based on two different neighbourhoods in Ligatne - private houses and apartment houses. A study investigate the outdoor walking practise and analyzed their spatial aspects. It gives an interpretation of human – animal relationships in nowadays. It concludes that yard areas, various green zone areas - sports fields, parks, meadows and forest trails are chosen for everyday walking of pets. Everyday walking choice depends on owners daily routine, occupation, time or desire. The thesis shows that human – animal relationships have become closer and society place animals higher than before.
Everyday microgeographies of pets in Ligatne
Keywords: Ģeogrāfija; mājdzīvnieki (suns, kaķis); ikdienas pastaigas; mikroģeogrāfijas; cilvēku – dzīvnieku attiecības