Elektroniskie pierādījumi, to iegūšana un novērtēšana kriminālprocesā - Nollendorfs, Oskars (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba tēma „Elektroniskie pierādījumi, to iegūšana un novērtēšana kriminālprocesā” izvēlēta tāpēc, ka informācijas aprite elektroniskā formā nemitīgi palielinās, bet Latvijā elektronisko pierādījumu termins tiek ļoti reti minēts tiesu praksē. Pētījuma mērķis bija noskaidrot šī tiesību institūta piemērošanas problēmas un piedāvāt to risinājumus. Darba uzdevumi bija: iepazīties ar juridiskās literatūras atziņām, izpētīt un analizēt tiesisko regulējumu, krimināllietu materiālus un tiesu nolēmumus. Darbā izvirzīti dažādi ierosinājumi elektronisko pierādījumu institūta attīstībai, piemēram, visas elektroniskās informācijas nošķiršana no dokumenta analoģijas, atsevišķa regulējuma ieviešana par datu pārmeklēšanu, kas būtu nošķirama no apskates, un kriminālprocesā atsevišķa statusa ieviešana elektroniskās informācijas nesējiem.

The subject “Electronic evidence, its acquisition and evaluation in criminal proceedings” was chosen because the circulation of electronic data is constantly increasing, but in Latvia the term electronic evidence is very rarely mentioned in court judgments. The purpose of the study was to find out the application problems of this institute of law and to propose solutions. The tasks of the thesis were: to get acquainted with the findings of the legal literature, to study and analyze the legal framework, procedural documents of criminal cases and court decisions. The Master’s thesis puts forward various suggestions, such as the separation of all electronic information from the document analogy, the introduction of a separate investigative action for data searching, and the introduction of a separate status for data carrier.
Electronic evidence,its asquisition and evaluation in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; elektroniskie pierādījumi; dokuments; datu nesējs; apskate; kratīšana