Iedzīvotāju informētība par pensiju otrā līmeņa pārvaldību Latvijā. - Skangala, Diāna (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba tēma “Iedzīvotāju informētība par pensiju otrā līmeņa pārvaldību Latvijā” ir aktuāla, jo laika periodā no 2020.gada līdz 2025.gadam notikušas būtiskas izmaiņas tiesību aktos pensiju jomā. Diskusijas notiek gan politikas veidotāju, gan sabiedrības līmenī, par ko liecina arī sabiedriskās iniciatīvas un mediju aktivitātes. Pētījuma mērķis ir izpētīt darbspējas vecuma iedzīvotāju (18–65 gadi) informētības līmeni par izmaiņām pensiju otrā līmeņa pārvaldībā, kopš uzkrājuma mantošanas tiesību ieviešanas, kā arī izstrādāt priekšlikumus pārvaldības un informētības uzlabošanai. Darbā analizētas kopš 2020. gada veiktās izmaiņas un to ietekme, kā arī sabiedrības zināšanu un informētības līmenis par šo sistēmu. Maģistra darbs sastāv no ievada, piecām nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem ar tekstu uz 80 datorsalikuma lapām.

The master's thesis topic “Public awareness of second pillar pension management in Latvia” is relevant due to significant legislative changes in the pension system from 2020 to 2025. These changes have sparked discussions among policymakers and the public, as reflected in civic initiatives and media coverage. The aim of the study is to assess the awareness level among working-age residents (18–65 years) regarding changes in the second pillar pension management since the introduction of inheritance rights, and to develop proposals for improving governance and public awareness. The thesis analyzes reforms since 2020, their impact, and public knowledge of the system. The paper includes an introduction, five chapters, conclusions and proposals across 80 pages.
Residents' awareness of the second pension pillar management in Latvia.
Keywords: Vadībzinātne; Pensiju sistēma; Pensiju otrais līmenis; Pārvaldība; Iedzīvotāji darbspējas vecumā; Informētība