Klaiņojošu dzīvnieku problēmas konstruēšana latviešu dienas laikrakstos laika periodā no 2004. līdz 2007.gadam - Džonsone-Buņķe, Evija (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba tēmu „Klaiņojošu dzīvnieku problēmas konstruēšana latviešu dienas laikrakstos laika periodā no 2004. līdz 2007.gadam”, autore izvēlējās klaiņojošu dzīvnieku problēmas aktualitātes dēļ, šādu spriedumu balstot uz pieaugošo mediju interesi par šo tēmu. Pētījuma problēma ir tas, vai mediji klaiņojošo dzīvnieku problēmu konstruē un piešķir tai kādu nozīmi un aktualitāti, lai veicinātu pozitīvu šīs problēmas risināšanu gan varas iestāžu, gan sabiedrības grupu un katra indivīda līmenī. Pētījums tiek balstīts uz P.Bergera (Peter Berger) un T.Lukmana(Thomas Luckmann) realitātes sociālās konstruēšanas teoriju, kā arī uz M.Makomba (Maxwell McCombs) un D.Šova (David Shaw) piedāvāto dienaskārtības veidošanās procesa struktūru, savukārt ar metodoloģijas palīdzību tiek analizētas laikrakstu publikācijas gan ar kvantitatīvās metodes – kotentanalīzes, gan kvalitatīvās metodes – parādību struktūras analīzes palīdzību. Darbā autore izmanto arī kvalitatīvās pētniecības metodi – interviju ar nozares speciālistiem. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kā mediji konstruē klaiņojošu dzīvnieku problēmu, ietekmējot sabiedrības un politiskās varas dienaskārtību un vai problēmas konstrukcijas medijos veidotas tādējādi, lai veicinātu cilvēkus nesavtīgi iesaistīties šo problēmu risināšanā. Pētījuma rezultātā iegūti secinājumi, ka klaiņojošu dzīvnieku problēmai mediji pievērš nepietiekami daudz uzmanības un šī problēma netiek konstruēta tā, lai izskaidrotu tās būtību un rastu risinājumus.

The research work “Construction of Problem of Rangy Pets in Latvian Daily Newspapers between 2004 and 2007” is devoted to the problem of rangy pets that is actual problem in Latvia. Such judgement builds upon growing mass media interest on this theme. The posed problem in this research work is construction of problem of rangy pets in Latvian daily newspapers. Do media make this problem as actual and do media stimulate positive solutions for this problem. Do they affect society in governmental, social group and individual level. The research’s theoretical part deals with the theory of the Reality Social Construction , and it contains Berger’s and Luckmann’s uses and the Agenda - Setting theory by Maxwell McCombs and David Shaw. In the practical part the author of the research analyses the Latvian daily newspaper publications using quantitative conent analyses method and qualative feature – phenomena Structure. The aim of this research is to answer the questions posed in this research work. The results of the analysis show that not enough attention in newspapers is payed on the problem of rangy pets in Latvia and media do not explain the esence and cause of this problem. ATSLĒGAS VĀRDI Klaiņojoši dzīvnieki, preses dienaskārtība, problēmu sociālā konstruēšana, dzīvnieku tiesības un labklājība, cilvēku un dzīvnieku attiecības.
Construction of Problem of Rangy Pets in Latvian Daily Newspapers between 2004 and 2007
Keywords: Komunikācijas zinātne