Tēlaino izteiksmes līdzekļu lietojums rakstos par inovācijām - Kudrjavceva, Iveta (Latvijas Universitāte, 2016)
Tēlainie izteiksmes līdzekļi spēlē svarīgu lomu daudzos rakstos. Esot izteiksmīgi, tēlainās izteiksmes līdzekļi palīdz lasītājam iztēloties teikuma galveno domu. Bakalaura darba mērķis ir analizēt tēlaino izteiksmes līdzekļu lietojumu rakstos par inovācijām. Pētījumā ir izmantotas sekojošas metodes: publiskoto avotu analīze un teksta analīze. Pētījuma rezultātā tika atrasti 207 tēlainās izteiksmes līdzekļu piemēri, un pētījums rāda, ka personifikācijas un salīdzinājumi ir vispopulārākie tēlainās valodas veidi. Galvenie secinājumi ir, ka tēlaino izteiksmes līdzekļu izmantošana palīdz lasītājiem labāk iegaumēt tekstu un katram tēlaino izteiksmes līdzekļu veidam ir noteikta funkcija tekstā. Atslēgas vārdi: tēlainie izteiksmes līdzekļi, raksti par inovācijām, salīdzinājums, personifikācija

Figures of speech take an important part in many articles. Being expressive, figures of speech help the reader imagine the key idea of the sentence. The purpose of this paper is to analyse the use of figures of speech in the articles on innovations. The research is based on the following methods: analysis of published sources and text analysis. The findings provided that overall 207 examples of figures of speech were found, and the research showed that the most popular types of figurative language are personifications and similes. The main conclusions are that the use of figures of speech makes the text more memorable for the audience and each type of figures of speech has a particular function in the text. Key words: figures of speech, articles on innovations, simile, personification
Use of Figures of Speech in the Articles on Innovations
Keywords: Valodniecība; tēlainie izteiksmes līdzekļi; raksti par inovācijām; salīdzinājums; personifikācija